Philip Marlowe fa broma amb el suborn que li ofereixen en una novel·la de Raymond Chandler, i que per descomptat no pensa acceptar. El subornador s'ofereix a pagar-li "en un bonic i net sobre". El detectiu respon rabent: "Pots estalviar-te el sobre, jo l'embrutaria". En efecte, el millor argument contra el lliurament de diner negre en sobres als governants espanyols és que els beneficiaris tacarien l'embolcall de paper.

Després d'anys de reticència al voltant del diagnòstic, sembla que Espanya es veu afligida per un problema de corrupció política. Aquesta evidència era desmentida radicalment pels seus protagonistes corruptes, quan es produïen els pagaments que ara han esclatat. No només negaven que fumar produís càncer, negaven que estiguessin fumant.

Els corruptes són fàcils d'identificar, perquè sempre repeteixen la cançó que "la majoria de polítics som honrats". La majoria de sicilians exhibeixen un comportament impecable, però Sicília té un problema amb la Màfia. Una vegada escrita la paraula clau, sorgeixen veus que proposen una regeneració immediata de la política. Emanen de les formacions més entusiastes en les pràctiques corruptes. El reseteig del sistema pretén l'esborrat dels crims anteriors. Implícitament, el pacte entre els partits suposarà començar de zero. Oblidar Bárcenas i Ana Mato, per esmentar dos perceptors recents. PP/PSOE exigiran la dació per pagament que neguen als hipotecats a la mercè de la banca.

Els polítics pretenen alliberar-se de la persecució actual donant-se l'enèsima oportunitat. La lògica invita a pensar que en un any seran tan corruptes com abans de la renovació, però l'experiència política demostra que la raó també pot prostituir-se. Es podria oposar al pacte, modestament, la frase continguda en una sentència de Louis Brandeis, jutge del Suprem nord-americà. En un assumpte lligat a la llibertat d'expressió, va sentenciar que "la llum del sol és el millor desinfectant". És a dir, publicitat i responsabilitat. En canvi, el pacte contra la corrupció proposat pels corruptes inclourà restriccions a la informació sobre els escàndols, ombrívoles limitacions a l'accés a les instruccions en curs, la prohibició de difondre dades dels sumaris i l'enduriment de les penes per revelació de secrets. No cal preocupar-se, malgrat la bel·ligerància fingida de la lluita partidista, la corrupció és en bones mans.