De fet sóc republicana. Només vull que em tractis com em mereixo: bé!" Aquesta frase amb la del títol al davant és un tuit que la Susagna Caseras -a qui no conec però que vaig tenir el gust de retuitejar- va fer córrer dilluns. Era 25 de novembre, el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones.

Si hi pensem és molt trist que, tenint-nos per una societat avançada, encara avui haguem de reivindicar que no es duguin a terme atrocitats contra nosaltres mateixos. I de naturalesa molt humiliant com sol ser la violència de naturalesa sexual. I és que no ho tenim superat ni de lluny. Aquest mateix any l'Organització Mundial de la Salut ha publicat un informe en què es posen xifres a la violència sexual contra les dones. Globalment la violència sexual cap a les dones en mans (atenció!) de les seves parelles és del 30%! Esgarrifeu-vos. I per als que penseu que això és una mitjana i que aquesta xifra és tan alta perquè en determinades regions ho és més que en d'altres, us he de donar una mala notícia: tot i que és veritat que hi ha diferències entre regions mundials, no són pas gaire elevades. Fixeu-vos-hi: Àfrica 36,6%; Amèriques 29,8%; Mediterrani Oriental 37%; Europa 25,4%; Àsia Sud-oriental 37,7%; i Pacífic Occidental 24,6. I si agafem les zones del món més riques, doncs no baixem del 23,2%!

Per això encara són pocs els esforços d'institucions que posen el seu gra de sorra, entre les quals s'hi compten les universitats, on moltes d'elles, com ara la UB, la UPC o la UOC han aprovat protocols contra l'assetjament sexual. O "la sorra" de persones d'arreu del món contribuint-hi. Dilluns, mitjans i xarxes socials bullien amb informació al respecte. Que bullin tot l'any!