Diuen els analistes que Putin ha trobat la manera de ser un dirigent imprevisible, creatiu, amb qui cal comptar en els combinats que manegen les situacions més explosives del planeta. No em ve de gust infligir-los-hi una anàlisi, però crec que Putin és tan sorprenent com un ballet del Bolxoi i tan imprevisible com la partitura del Trencanous i que s'enendria bé amb Rouco Varela. Favint-i-cinc anys que ens diuen que la fase gàngster del capitalisme rus era inevitable per enllumenar la democràcia, però llibertat, se'n veu poca i els gàngsters, bé, gràcies. Però això no significa que Putin no sigui més astut que els antics ancians malhumorats del Kremlin amb celles com malesa amazònica. I per això no desconeix el "poder tou", el de la lletra, per exemple. Li he seguit la pista a l'editorial Nevsky Prospects, que edita clàssics russos (inclosos alguns, fascinants, del període soviètic, no serà tot Nabokov), i d'altres països, traduïts al castellà. Fins i tot fan alguna cosa tan mercantil com oferir dos per un: em vaig trobar una edició fulgurant de L'ombra fora del temps, Lovecraft, i encara que la vaig llegir, la vaig comprar per recuperar velles esgarrifances. Em van regalar un volum de relats gòtics russos, molt bons, on, per cert, la imatge que es dóna d'Espanya és de cabalistes i nigromants, com en El manuscrit trobat a Saragossa, gens estrany en el romanticisme.

Pel que sembla, aquests llibres en castellà es fan completament a Rússia i no s'imprimeixen, com tots els altres, a Santa Perpètua de Mogoda (Sant Just Desvern o Sant Vicenç dels Horts), un altre argument contra la secessió de Catalunya. Com Putin diu anar cap a un sistema honorable, es revesteix amb una cosa tan clàssica com la majestat de les bones lletres, però aquí, com creiem estar de tornada sense haver arribat ni a la separació Església-Estat, doncs traiem beques, drets i pressupost per a ciència i ajudes a l'edició.

A banda de bruts, desmesurats i sentimentals, estem molt units a Rússia pels governs dolents: des que l'home de Denísova va emparentar amb el d'Atapuerca.