Un banc portuguès, l'Espirito Santo, quin nom!, té problemes i les borses mundials cauen en un efecte dominó. Patapum! Problemes de creixement i famílies dirigents que es barallen: resultat, no surten els comptes. Aquí els hospitals redueixen llits a l'estiu i la deficitària TV3 renova la Champions del Barça: prioritats estranyes. A França redueixen regions, volen eliminar els departaments, on el Prefecte, el Governador Civil, és més que una institució, és el poder.

Arriba l'estiu i la costa bull. Els trens et duen a platges de pedres, refugis arrecerats i tranquils que val la pena descobrir. La línia de tren de Girona a Portbou és tan a prop. Abans la gent viatjava a les festes majors, sobretot per Sant Jaume a Portbou, vestits de vint-i-un botons. L'orquestra tocava vora el mar, en una imatge tan de Fellini. Comença l'estiu, viatges de Ryanair i la política bull. Les comarques gironines reben menys turistes. Barcelona, la gran Barcelona gaudiniana, de creuers i festes i festivals, ho xucla tot. Cal redirigir l'oferta, cal fer brillar la Catalunya que no és Barcelona.

Les vinyes apareixen davant nostre, aixecant-se sota el sol de justícia de juliol. Vinyes verdes vora el mar, cantava el poeta. A Grifeu, a tocar del mar, ?inau?guren terrassa d'estiu, un lloc tranquil i agradable, sotjat per la tramuntana que tot ho pot. S'obren negocis, es creu en el demà. Cal que els polítics enfoquin els problemes de cara, fugin del populisme i els salts al buit, per focalitzar l'energia d'aquest país, que no és poca i que superarà la crisi, com sempre ha passat, malgrat els cants de sirena, gràcies a la solidaritat a tots els nivells, de la família als amics o les ONG. Entre tots.