Aquesta no és la primera vegada que des d'aquesta plataforma intento advertir dels perills de la incomprensible relaxació en la promoció dels nostres atractius turístics més enllà del Llenguadoc-Rosselló, un tema capalt per al desenvolupament de la nostra indústria més important. D'ençà que alguns empresaris han proclamat que només hem pogut sobreviure a la devastadora crisis gràcies a la fidelitat dels clients francesos, els polítics li han posat títol ("Turisme de proximitat") i au, a relaxar-se tots i a recollir els fruits, que abaixant preus al final segur que també els "clochards" sortiran de sota els ponts de París per venir a passar les seves ben merescudes vacances entre nosaltres.

Diumenge uns amics belgues, que havien llogat una casa en una de les urbanitzacions de Roses, em van despertar a les 7 del matí. Em demanaven ajuda perquè els havien entrat a robar durant la nit, mentre dormien. Només se'n van endur un iPhone, una tauleta i alguns diners. Però mentre estàvem denunciant els fets a la comissaria dels Mossos, que per cert ens van atendre amb gran professionalitat i prestança, vèiem gràcies a una aplicació antirobatori com l'iPhone 5c del meu amic viatjava cap al país veí per quedar-se vora Canet. Clarament, el(s) lladre(s) venia/en d'allà. Hores més tard, un ciutadà espanyol resident al sud de França i que decora el seu perfil a Facebook amb fotos d'armament de guerra, ens il·lustrava sobre les suposades raons per les quals "los franceses ya no ven tan atractivo Roses". Són, segons ell i per aquest ordre, els "preus", la "inseguretat", "el Ayuntamiento y la grúa que se ceban con ellos", la "mort per avorriment", el fet que "los ponemos a parir" i finalment perquè ja no ens veuen com abans, quan érem un poble familiar i pesquer, simple però acollidor. Resumint-ho tot, diu que estem "passats de moda".

I mentre això succeeix, l'Ajuntament de Roses, amb el vistiplau d'hotelers i restauradors, segueix rendint-se als "encants" d'un "turisme de proximitat", que molts altres consideren la "púrria" de Perpinyà i els seus voltants (perquè aquells estimats veïns que no ho són, que són molts, ja no vénen a Roses per no topar-se amb aquesta classe de compatriotes). Els fa "la pilota" amb castells de focs que són tan exclusivament per a ells que els programen just a la mateixa hora en la qual la gran majoria del món veu la final del mundial de futbol o amb el patrocini d'un "Tour de France a Voile" tan francòfon, que una caravana de pick-ups pintats amb tota la publicitat, donen voltes pel poble amb uns megàfons que anuncien l'esdeveniment únicament i exclusiva en francès. Si algú coneix altres maneres d'abaixar-se els pantalons, que si us plau vingui i ens les expliqui!