El Regne d'Espanya ens estima. També diuen que ens vol seduir. Ara bé, la forma que té d'estimar-nos o de seduir-nos és ben particular.

Comencem per l'acta fundacional d'Espanya, que és el 1714. Què va significar el 1714 per als catalans o bé els 1717 per als valencians i el 1715 per als balears? La historiografia espanyola continua insistint que el Decret de Nova Plata va ser molt beneficiós per a Catalunya, que va esdevenir pròspera gràcies a això. No hi ha, no obstant, cap historiador català mitjanament honest que sostingui aquesta tesi negacionista, tergiversadora i miserable.

Limitant-nos a la Guerra de Successió i al Decret de Nova Planta, i només al Principat, els francocastellans, d'entrada, varen envair Catalunya a sang i foc. Varen destruir i cremar poblacions senceres, entre elles Barcelona, de la qual van destruir la plaça Major; les actuals excavacions del Born ho testimonien, les nostres "Torres Bessones". Varen fer ensorrar la cinquena part de la ciutat sense cap mena d'indemnització i construir-hi la Ciutadella, amb l'únic propòsit de reprimir a la ciutat. Al segle XIX varen bombardejar la ciutat moltes vegades -Azaña i Fraga ja van dir que calia fer-ho cada 50 anys!-. Varen perpetrar matances, violacions massives, deportacions, tota mena d'atacs personals, crims qualificats avui pel dret internacional com a crims contra la humanitat i pels quals Espanya no ha demanat ni perdó. Ni dels crims de Primo de Rivera, Franco, etc.

Els Borbons van establir un règim de terror que va obligar a exiliar-se 30.000 catalans, una xifra enorme per la població de l'època. Espanya necessita no solament vèncer -com ho va demostrar Franco- sinó rabejar-se amb l'enemic i humiliar-lo. Com encara fa avui, en relació amb el procés.

Varen empobrir Catalunya i els catalans, ja que varen multiplicar els impostos per 7, fet que va arruïnar Catalunya durant dècades, tot i iniciant un procés d'espoli que encara dura. El famós "Cadastre", l'instrument principal d'aquest robatori -que alguns historiadors espanyols diuen que era un signe de modernitat- ... si ho hagués estat per què no el varen aplicar a Castella?

Finalment varen anorrear les nostres institucions, Constitucions i les nostres llibertats, varen acabar amb la divisió de poders i el nostre parlamentarisme, de tall democràtic -a diferència del seu totalitarisme- i substituir la seva autoritat per la d'un monarca absolut. Varen prohibir el català a tots els efectes -i avui el PP encara furga en aquesta direcció-. Varen suprimir les universitats, totes elles de prestigi i alt nivell, i substituir-les per la de Cervera, reaccionària, retrògrada i d'un pèssim nivell acadèmic. Així ens estima i ens sedueix Espanya.