El president de la Generalitat és lloat pels seus pel mateix motiu que és criticat pels altres: les metàfores. Se sap explicar perquè tothom l'entengui o és incapaç de parlar clar? Analitzem-ho.

La veritat és que fins i tot el més recòndit dels raonaments científics és una construcció de metàfores mentals de mires tancades. Només d'aquesta manera podem interpretar nous àmbits que, en abstracte, s'assemblen als antics. Per a la biologia acadèmica, copiem la forma que tenim d'entendre el funcionament dels artefactes i l'apliquem als organismes. En el cas de la química, tractem l'essència de quelcom natural com si fos una col·lecció d'objectes diminuts, els quals són viscosos i xoquen i reboten. Gràcies als gràfics captem les matemàtiques amb els nostres ulls i la nostra imaginació. Les funcions són com formes -lineals, planes, inclinades, transversals, uniformes- i operar equival a fer gargots en la imatgeria mental -rotar, extrapolar, omplir, traçar.

La debilitat d'Artur Mas per l'ambient mariner és una adaptació naïf d'un aforisme de Galileu: "El llibre de la naturalesa està escrit amb caràcters matemàtics; sense l'ajuda del seu llenguatge és impossible comprendre ni una de les seves paraules".