Jordi Pujol i fills s'han convertit en sinònim de corrupció, quan tenim tot de partits corruptes. Però Pujol és pal de paller, com recorda l'escriptor Enric Vila, que està enllestint un dietari sobre el 9-N. M'escriu per fer-m'hi aparèixer, diu, aprofitant la conversa tan interessant que vam tenir la vegada que vam dinar. Em pregunta per completar el text, quatre coses sobre l'anomenat procés.

Si crec o he cregut mai que Mas vol la independència i treballa per aconseguir-la? Crec que sí, o sí-sí en llenguatge 9-N. Un president provisional, transmissor entre generacions Pujol, ha vist els Pujol autoeliminar-se sense que Mas els hagués de treure. Duran s'està autoeliminant creant un nou partit perquè sap que Unió mai el seguirà cap al botiflerisme. Mas ha aconseguit renovar Convergència, un partit que s'enfosava com el PSC o el PP per la corrupció. Que segueixi com un dels dos partits principals amb tot el que ha passat a Convergència i amb una transformació des de l'autonomisme cap a la independència em sembla tot un èxit de Mas. Per tant sí crec que és sincer, perquè li ha anat bé ser-ho. Surt com a guanyador, fins i tot davant Madrid.

La pregunta clau sobre Pujol: "Tu fa molt temps que denuncies la corrupció? Creus que es podia mantenir l'autonomia sense corrupció? Vull dir, si Pujol no volia anar cap a la independència era possible mantenir el control sobre el rodal autonòmic català amb l'Estat treballant per dissoldre Catalunya? Creus que Pujol podia haver mantingut l'hegemonia nacionalista sense corrupció, i a l'hora evitar també d'anar cap a la independència? Madrid oferia ministeris, la carn és feble i d'alguna manera calia compensar la gent que renunciava a ocupar càrrecs a l'Estat i fer carrera a Madrid, per quedar-se a Catalunya."

La corrupció fou l'eina central del franquisme i no un invent de l'autonomia. Quan Pla el 1964 per passar la censura a la revista Destino ha de signar X.X. i no pot citar de nom Narcís Jubany, l'únic bisbe català, diu: "El pitjor mal que ha fet Franco és haver instaurat i fomentat, per mantenir-se, la immoralitat a Espanya. Visc en un impressionant país de folls corromput pel franquisme". No és un exabrupte sinó la realitat vista. L'empresari de s'Agaró Josep Ensesa l'hi confirma: "Em parla de la immoralitat de l'Estat que ha arribat al màxim".

Pujol era un catòlic tal com els observa Pla en la mort de Manuel Brunet: "No crec que hagués deixat ni un sol moment d'ésser catalanista. Brunet fou antiespanyol amb un menyspreu absolut per l'Església espanyola, però arcaic i papalí. Aquesta contradicció és el filó vigatà del catalanisme". Però Pla avisava: "Els catòlics són els franquistes enraonats i bledes". Pujol continua el sistema franquista de corrupció. El seu no a la inde?pen?dència no és cap renúncia davant Madrid. Duran hi ha estat tot el temps fent negocis bruts i els socis dels fills de Pujol també tenen cognoms madrilenys. El problema per a Pujol i CiU ha sorgit quan Madrid trencava l'statu quo amb l'estripada de l'Estatut el 2010.

Una gran revolució popular contra el cop d'Estat espanyolista ha forçat CiU a defensar la independència per no quedar escombrada, com el PSC, davant ERC i CUP. Significatiu que tot i així Pujol no s'hagi declarat independentista fins fa relativament poc, i corrupte, abans-d'ahir. El 9-N marca la fi del franquisme.