Surten de sota les pedres èmuls del jutge Lynch que demanen per a un nen tota la força de la llei dels adults. Nonono, no m'he explicat bé: demanen per a un nen tota la força del que ells voldrien que fos la llei dels adults, inclosa la reclusió de per vida en una presó o en un psiquiàtric, o inclús la pena de mort. Consideren un nen de 13 anys responsable dels seus actes si aquests són delictius, però mentrestant no és prou responsable per conduir ni per treballar ni per viatjar sol ni per signar contractes ni per votar ni per beure una cervesa ni per casar-se ni per consentir relacions sexuals amb un adult, d'això, res. I parlant de sexe, és de suposar que els defensors de la plena responsabilitat d'un nen estaran encantats que una seva filla (o fill) de 13 anys practiqui tot tipus d'aberracions sexuals amb un senyor de 40, ja que simplement estarà exercint la seva plena responsabilitat.

Només dos països democràticament subdesenvolupats, Estats Units i Somàlia, no tenen una edat mínima de responsabilitat penal i jutgen els nens com si fossin adults. En el món civilitzat (tret del Regne Unit, on fa quatre dies encara es permetia el càstig físic a les escoles) els 14 anys sol ser el límit per poder imputar un delicte a algú. I a partir d'aquesta edat i fins a la majoria, amb molt de compte i molts atenuants. Amb el PP ja tenim una llei mordassa, presos polítics (Otegi), delictes per omissió (llei de partits) i presó perpètua encoberta. Estem a un pas que legalitzi la presó per a nens -qui sap si també per a nonats- i la pena de mort, no cal animar-los. I això que fins fa poc Espanya tenia un rei que -jovenet però ja major d'edat- va matar d'un tret el seu germà i no només no va ser jutjat sinó que l'afer ni es va investigar.

Certament, la llei s'ha de canviar, ha de ser més dura: s'ha de poder tancar a la presó o internar en un psiquiàtric tots els que opinen que s'ha de tancar a la presó o internar en un psiquiàtric un nen de 13 anys.