L'enquesta de La Vanguardia del propassat diumenge és letal per al procés independentista. I molt especialment per al president de la Generalitat, que s'ho juga tot a una sola carta com és la del camí cap a Ítaca. Cap formació política -amb una forquilla de 35-36 diputats- pot marcar un full de ruta ni cap pla estratègic a l'entorn del camí cap a la secessió.

Tard o d'hora Artur Mas haurà de reaccionar i no ho pot fer més enllà de la contesa municipal de finals de mes. És lògic que ara no vulgui obrir cap problemàtica perquè qualsevol crisi per petita que fos podria perjudicar els candidats a les alcaldies.

No ho té fàcil. De primer, haurà de solucionar les divergències amb el seu soci de federació, amb el qual no se sap ben bé a què juguen. Mentre que Duran es desmarca contínuament de les propostes del president, els seus representants d'Unió al govern callen. D'altra banda, haurà d'analitzar si manté la data electoral del setembre, atès que a les generals el panorama polític espanyol canviarà de ben segur.

El seu soci republicà veu com en pocs mesos un partit sense cap mena d'implantació territorial com Ciutadans els pot superar en nombre d'escons, la qual cosa semblava del tot impensable només fa unes setmanes.

Aquesta situació de feblesa de CiU i ERC podria obrir una altra vegada el debat de la llista del president que havia proposat Mas. Els números no li surten a Junqueras en solitari i si els de l'ANC i Òmnium el collen encara s'ho podria repensar. D'això els d'ERC no en volen sentir a parlar, però la seva feblesa parlamentària, si es confirma l'enquesta, obriria un munt de possibilitats per tal de poder salvar els mobles.

No cal dir que la irrupció de Ciutadans i de Podem ha esberlat l'oasi català. El mapa electoral per primera vegada en molts anys rebrà una sacsejada difícilment avaluable a hores d'ara.

Els dos partits majoritaris a l'Estat espanyol restaran gairebé anecdòtics al Parlament de Catalunya. Els socialistes i els populars no tenen ja marge de maniobra i en els darrers temps han comès tants errors que pràcticament desapareixeran del mapa polític de casa nostre. Malauradament els primers que rebran seran els seus alcaldes i alcaldesses i sincerament alguns d'ells no s'ho mereixen.

Ara caldrà veure com reacciona Artur Mas, que pot estar vivint l'etapa final com a polític en actiu. Però el president és un home intel·ligent i treballador que té més vides que els gats, per la qual cosa segur que guarda algun roc a la faixa per intentar sortir de l'atzucac.

Hi ha un cansament evident, fruit de la manca de consens entre les forces independentistes i de l'actitud dels mitjans públics de la Generalitat, que martellegen ?diàriament sempre la mateixa ?cançó.

La fragmentació parlamentària obligarà en un futur a formar un govern plural amb diferents sensibilitats. De moment, convergents i republicans necessitaran la CUP per tal d'arribar a la majoria absoluta. Però segons com vagin els números podríem veure un canvi d'actors polítics.