Hi ha elogis que maten. El diari El País, que no és precisament de la corda del PP, ha fet una Metroscopia assassina a la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. Metroscopia és l'empresa d'enquestes que fa les d'aquest diari, i n'acaba de publicar una segons la qual Soraya té més bona imatge que Mariano Rajoy entre els espanyols en general i entre els votants del PP en particular. I afegeix que l'actual president ja no és el candidat preferit pels seus.

Si dos i dos continuen sumant quatre, assegurar el millor resultat possible del PP en les pròximes eleccions generals exigiria una operació de relleu intern, abans que es produeixi un relleu des de fora en el lideratge de la dreta, a càrrec de la nova i jove estrella liberal i patriòtica, Albert Rivera. Però, quin un Rajoy per deixar que se li enfilin a la blanca barba. El gallec està envoltat d'un camp elèctric que fulmina qui se li acosta.

S'anuncien relleus per a final de juny ?-el tòpic assenyalava el juliol, però deuen voler que tothom se n'assabenti-, i la preocupació del govern, o sigui, del seu president, és comunicar millor, perquè pensen que el que fan ja està ben fet. I la comunicació depèn de Sáenz de Santamaría.

Rajoy ha dit que es poden canviar coses, però no la política econòmica. Cal recordar que l'econòmica és justament l'àrea que el repartiment de funcions escamoteja a la vicepresidenta per deixar-la sota control directe del president. Guindos ho fa bé. Si no els voten és perquè algú no sap explicar-ho. L'explicadora del govern és la portaveu Soraya. Dos i dos, quatre.

Rajoy fulmina tothom que es vulgui enfilar a la seva barba blanca, i de vegades arriba Júpiter i l'ajuda amb oportuns rajos d'infortuni. Arreu anava la lideressa ?Aguirre oferint-se com a recanvi a les inquietuds populars, enfilant-se a l'esquena de les corrupcions de la casa -que és i deixa de ser casa seva segons convingui- i els déus van enviar una declaració de la renda filtrada i una magistrada roja per aigualir-li la festa. O potser la declaració la van enviar mans terrenals. Aguirre en fora de joc: una amenaça menys. Ara toca neutralitzar la següent. Rajoy ha proclamat la seva candidatura a les generals de (potser) novembre i no està disposat que el foc amic li ho impedeixi. A més a més, què pensarien els electors d'un partit que canvia de candidat, sense motiu aparent, a mig any de les eleccions? Doncs que estan barallats entre ells. I a?questa és una disfunció que els votants no perdonen.