Pare i fill hem estat a Venècia. El primer dia expliques al nen que podeu anar a veure l'església on van rodar Indiana Jones i l'última croada, aquella en què, disfressada de biblioteca, una X marcava una pista clau cap al Sant Grial. No ets molt emfàtic per evitar-te la sensació que el fas esclau dels teus deliris cinèfils. Per tant, ho deixes anar, creus que li fa una gràcia relativa, i ho situes a la cua de les prioritats. Veus el que convé veure en un viatge de pocs dies: góndoles, canals, ponts, places, fortaleses i temples. Com en una gimcana, passeges per les estretors urbanes i els culs de sac per complir amb l'itinerari previst.

Quan has satisfet les expectatives, quan falten menys de dues hores per recórrer els 80 minuts que us separen de l'aeroport, el teu fill et fa una petició molt solemne: veure l'església que va trepitjar Indiana Jones. Veus, a la seva mirada, que comptava molt amb anar-hi, i havia topat amb l'evidència que el seu pare pretenia marxar de Venècia sense fer-ho. Desafies la inquietud que et provoca el contrarellotge i et llances, amb el nen agafat de la mà, a una volun?tariosa recerca del Campo de San Barnaba, on hi ha el temple, tot i saber que el mapa és poc compatible amb les presses en una ciutat tan laberíntica. Us perdeu dos, tres, sis cops; us confoneu de pont, torneu a un lloc ja transitat. Preguntes on és, però les indicacions encara et desorienten més. Et desesperes, perquè t'adones que no podràs correspondre el desig infantil. Li dius que ja hi tornareu, a Venècia, que només era un plató. Entres a una botiga a comprar beguda i observes el nen, i el seu nas arrufat, i ?som?rius en comprovar que la tossuderia és hereditària. De cop i volta, ell es posa a xiular la famosa banda sonora de John Williams. I el dependent de la botiga, exultant d'alegria en reconèixer les notes, s'ajup davant del nen i li diu en un castellà italianitzat: «saps que aquí al costat hi ha una església on va entrar Indiana Jones?».

Efectivament, gràcies a aquell home, vam trobar-la. Mira que la teníem a prop, però se'ns havia volgut resistir. El nen, al final, ha anat més lluny que Henry Jones Júnior: ell va trobar el seu Sant Grial en una sola tarda.