fa uns quants dies, moltes llars del Regne Unit van patir un atemptat de lesa majestat -mai més ben dit- quan el diari sensacionalista britànic The Sun va publicar, a tota portada, una foto de la reina Isabel II, que juntament amb la seva mare fa la salutació nazi amb el braç enlaire. La foto està treta d'una filmació familiar de 1933, mentre jugaven. La reina tenia aleshores 7 anys i el gest era molt freqüent en la infància d'aquella època. Isabel II està acompanyada també per la seva germana Margarida i el seu oncle Eduard VIII, que va regnar dos anys, de conegudes simpaties per Hitler.

A què treu ara la publicació d'aquesta fotografia? És que se li han vist mai inclinacions nazis, a la reina? Feia falta aquest barroer recurs per empastifar més el prestigi de la monarquia britànica? Si ja ho fan ells prou bé sense cap ajut aliè! D'on l'han treta aquesta imatge? Evidentment, The Sun l'ha comprada. A qui? I per què?

La notícia ha sacsejat la societat anglesa, molt pudorosa, en general, amb tot allò que fa referència a la seva reialesa. Una família, per cert, molt baquetejada en els darrers anys, sobretot per les seves pròpies debilitats. I no és que de sobte la deessa Dôn, la més venerada del panteó celta, s'hagi rabejat amb el seus devots més significatius -els titulars de Buckingham- per les constants infidelitats amb què l'honoren. No, els déus no hi tenen res a veure. Excepte els de Rupert Murdoch, l'amo del The Sun.

Sóc absolutament indiferent a totes les vicissituds de la monarquia britànica. Ja s'ho faran! Però rebutjo el tot s'hi val per vendre més diaris. Sobretot, pel respecte que mereixen els lectors que volen informació, no porqueria.