Hi ha gent, molta gent, massa gent, m'atreviria a dir, que creuen en tota mena de supersticions. Una de les més esteses és la creença irracional en els efectes benefactors de l'aigua. Cada dia és més freqüent veure gent que només beu aigua per dinar i per sopar. A les oficines del país hi ha en cada taula una o dues ampolles d'aigua de litre i mig. Anant pel carrer és normal trobar-se persones que porten ampolles d'aigua a les mans i en beuen a tota hora. Fins i tot els ciclistes de cap de setmana tenen uns dipòsits d'aigua (i potser altres coses) a l'esquena que per no haver-se d'aturar beuen de tubs de plàstic. Aquesta fal·lera dels catalans amb l'aigua deu tenir alguna explicació.

La primera explicació: és una ofensiva de l'espanyolisme a partir de la xufa. Antigament des de Madrid van promoure a l'arc mediterrani la ingesta massiva d'orxata, això va provocar que els catalans en comptes de sang tinguessin aquest líquid blanc a les venes. Va donar lloc a les conegudes polítiques de la puta i la ramoneta.

La segona explicació que va reprendre el relleu de la primera, quan aquesta tàctica de la xufa ja no donava per a més i les noves generacions volien una altra cosa, s'han inventat la idea que el millor pel cos és... l'aigua! L'argument és que el 50% del nostre cos efectivament és aigua i que per tant cal hidratar-se tot el dia. I que l'aigua és la beguda més saludable que existeix. Com si això ens indiqués res essencial. El que no ens diuen és que això no és bo.

Ja hem creat dues noves malalties. La primera l'ortorèxia, és a dir l'obsessió per una dieta saludable. La segona la hiponatrèmia, és a dir per la ingesta excessiva d'aigua. L'aigua dilueix les sals i fa que el cos es descontroli. Provoca confusions en l'estat mental, convulsions, mal de cap, espasmes musculars, fatiga, etc.

Tothom sap que l'aigua rovella, el mateix fa amb tots els organismes que tenim dins i que no veiem, si féssim una autòpsia veuríem que la gent que beu molta aigua està rovellada, però tampoc no ens ho diuen, per què? La culpa, és clar, és de les farmacèutiques que o bé tenen empreses d'aigua embotellada o bé esperen que ens posem malalts per proporcionar-nos medicaments.

La solució és fàcil, l'aigua només cal beure aquella que t'empasses sense voler a la dutxa, a la piscina o al mar. Tots els altres líquids que hem de beure han de ser: cerveses, vi blanc, vi rosat, vi negre, cava, whisky, conyac i tota mena de destil·lats alcohòlics. Que no anirà bé per la salut? I el bé que us passareu mentrestant? Feu vacances, feu bondat i, com cantava Krahe: «No todo va ser follar».