És un fet que els ajuntaments i les administracions publiques en general no tenen l'hàbit de pagar quan toca i, en alguns casos, aquest hàbit ha quedat tan rovellat que cada vegada que paguen haurien de fer una cerimònia de celebració de tant com triguen a fer-ho. Segons el ministeri d'Hisenda, aquell que dirigeix un tal Montoro, la meitat dels ajuntaments gironins incompleixen la llei de Morositat que els obliga a pagar en un termini de 30 dies els seus proveïdors.

Sempre he pensat que la llei hauria de penalitzar els funcionaris i polítics responsables de pagar les factures aplicant els mateixos terminis de demora als seus sous. Algú ens hauria d'explicar per què una feina que s'encarrega en funció d'una suposada necessitat i d'acord amb una partida pressupostària aprovada, una vegada s'ha acabat i s'ha facturat, no es pot pagar quan toca. Tants dies costa apuntar una factura a la comptabilitat? Tants dies costa que el regidor i els tècnics responsables de la despesa la validin? Tants esforços i temps costa emetre el xec o la transferència corresponent? Aleshores que algú ens expliqui per quina estranya raó centenars i milers de petits empresaris, autònoms per fer-ho més tràgic, han de patir i suar per aconseguir cobrar una feina feta a l'administració i per què a aquestes administracions no se'ls cau la cara de vergonya cada vegada que surten al carrer i veuen com fan patir aquests centenars i milers d'empreses.

Poden dormir els responsables d'aquest desgavell? Poden cobrar alegrement el seu sou sense tenir remordiments de consciència? Poden passejar tranquil·lament pel carrer amb les seves famílies sense passar vergonya? El dia que administració i administradors puguin ser penalitzats i castigats de debò, deixaran de pagar tard i malament. Mentrestant, ja ho sabem, a patir acceptant unes condicions indignes.