Avui diumenge, dia 4, s'inaugura al Vaticà el Sínode Extraordinari sobre la Família, un esdeveniment que durarà fins el pròxim 25 d'aquest mes. Va ser el 14 de novembre de l'any passat quan es va publicar el primer document, els anomenats Lineamenta o línies guies per a la XIV Assemblea General Ordinària. El lema d'aquest Sínode que comença avui és "La vocació i la missió de la família en l'Església i en el món contemporani". El Sínode pretén, a partir d'un qüestionari previ, "promoure una àmplia consulta sobre la família", que indi?qui l'orientació i l'esperit sinodal indicat pel papa Francesc en el seu discurs d'obertura de la III Assemblea Sinodal, del 18 d'octubre de l'any passat.

La Secretaria General del Sínode dels bisbes ja va difondre els tres eixos bàsics sobre la família: primer, escoltar (context i desafiaments sobre la família), segon, la mirada sobre el Crist (l'Evangeli de la família) i tercer, les perspectives pastorals.

El Sínode, presidit pel papa Francesc, comptarà amb la participació d'una representació dels bisbes de tot el món (44 d'Àfrica, 45 d'Amèrica, 23 d'Àsia, 47 d'Europa i 5 d'Oceania) com a representants de les Conferències Episcopals, a més dels qui designi el Papa de manera personal, entre ells el cardenal-arquebisbe de Barcelona Lluís Martínez Sistach. També hi participaran diversos Superiors Majors d'Ordes Religiosos, els 25 Caps dels Dicasteris de la Cúria, delegats de les Esglésies Ortodoxes, Luteranes i Anglicanes i altres Confessions Cristianes, representants de diversos Patriarcats i 17 matrimonis. Els bisbes espanyols designats per la Conferència Episcopal Espanyola seran el cardenal Ricardo Blázquez, de Valladolid i els bisbes Carlos Osoro, de Madrid i Mario Iceta de Bilbao.

Va ser el papa Francesc qui va decidir que es passés a consulta a les diòcesis el document, Relatio Synodi, aprovat en III Assemblea Extraordinària del Sínode dels bisbes de 2014. D'aquesta manera, el Papa ha volgut que l'Església pugui exercir el "sensus fidelium", és a dir, el sentit de la fe del Poble de Déu. Així, amb les respostes al qüestionari, el Papa podrà conèixer de primera mà quins són els temes que més preocupen als cristians i quins són hui els reptes i les dificultats de les famílies.

Amb aquest Sínode, el Papa vol afrontar els desafiaments que té avui l'Església: el fenomen de la immigració i la família, el consumisme, les unions de fet, el cas de separats i divorciats tornats a casar, les mares solteres, altres formes de sexualitat fora del matrimoni, crisi hedonista, unions entre persones del mateix sexe... És cert que en l'actualitat hi ha gran distància entre allò que els cristians creuen que ha de ser la moral sexual catòlica i allò que ensenya l'Església. Per això cal que els bisbes puguin mostrar l'acompanyament guaridor de l'Església a les famílies ferides, i també la misericòrdia de Déu per tots els homes i totes les dones. Només així, els nostres pastors faran vore a la nostra societat la maternitat de l'Església. D'una Església no autoreferencial, sinó d'una Església que ha de sortir d'ella mateixa per trobar i acompanyar, sobretot, a aquells que tenen el cor ferit. D'ací que és necessària una pas??toral familiar més oberta, d'encoratjament i de guarició, ja que com va dir fa un any el cardenal Baldisseri, "urgeix permetre a les persones ferides, curar-se i trobar la misericòrdia que Déu concedeix a tothom".

Tant de bo que els Pares sinodals actuen com una Església que és Mare, una Església que aprengui a escoltar abans de parlar, i que sigui capaç d'acollir sense condemnar i de curar sense jutjar. Una Església allunyada del rigorisme i de la intransigència, ja que només així sabrà transmetre el missatge d'amor de Jesús de Natzaret.