L'any 1893 se celebrà a Chicago el I Parlament de les Religions del Món. Des de llavors aquesta trobada mundial ha fet un llarg i interessant camí fins aquest cap de setmana, en què s'ha celebrat a Salt Lake City precisament també el VI Parlament.

Va ser després d'haver-se celebrat a Barcelona el IV Parlament de les Religions del Món que Catalunya va decidir organitzar el Parlament Català de les Religions. Des d'aquell I Parlament de Barcelona l'any 2005, passant després per Manresa, Alacant, Lleida i Perpinyà, també Catalunya ha fet un camí fins arribar a aquest VI Parlament que hem celebrat a Girona.

Dies enrere vaig llegir que Jaume Angelats, delegat episcopal per al Diàleg Interreligiós del bisbat de Girona, explicava que la motivació d'aquesta VI trobada era «simbolitzar el desig d'aplegar -en un clima religiós- la multiplicitat de maneres de veure i de viure la dimensió espiritual de l'existència, en una societat plural com la catalana, tot considerant que fomentar àmbits de diàleg entre persones incentiva les capacitats de col·laborar plegats en la construcció d'un món més just, solidari i pacífic».

D'aquestes paraules d'en Jaume Angelats m'interessa destacar-ne dues: diàleg i col·laboració.

Doncs bé, com a director general d'Afers Religiosos vull compartir que també el Govern treballa per fomentar el coneixement, el diàleg i la col·laboració per tal d'anat bastint un autèntic marc de convivència interreligiosa. Hi ha una autèntica coincidència entre les motivacions d'aquesta trobada i la feina que mirem de fer des de la Direcció General.

Tot sovint ens passa que pensem més en la feina que ens queda per fer que no pas en la feina que ja hem fet. És normal, és la condició per avançar, cal mirar endavant. Però hem fet un camí del que podem estar-ne raonablement satisfets. Diguem-nos-ho!! Felicitem-nos-en !! Felicitats a tots els qui heu cregut, creieu i treballeu per la convivència interreligiosa!!

I la meva felicitació a tots els que han fet possible aquest Parlament a Girona, a tots els que han treballat per tal que tot estigués a punt. Moltes gràcies a tots els organitzadors: gràcies a Vivarium Gerisena, gràcies a la Xarxa Catalana d'Entitats de Diàleg Interreligiós, gràcies a l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (AUDIR) i gràcies a la Delegació Episcopal per el Diàleg Interreligiós del Bisbat de Girona.

En alguna ocasió he dit públicament que per tal que al nostre País el diàleg interreligiós avanci decididament ens cal una major implicació de l'Església Catòlica. Per tant, deixeu-me que agraeixi d'una manera especial la participació del Bisbat de Girona en aquesta trobada. Moltes gràcies.

I deixant de banda el Bisbat de Girona, les altres entitats organitzadores sé que són tres, però deixeu-me que les englobi en una sola: l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós, l'AUDIR, que acaba de ser premiada pel Govern de Catalunya. Aquesta setmana passada l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós rebia de mans de la consellera de Governació i Relacions Institucionals el V Memorial Cassià Just.

AUDIR és l'entitat catalana que ha esmerçat més esforços per difondre el diàleg interreligiós a Catalunya, gràcies a l'organització de les diferents edicions del Parlament Català de les Religions, gràcies a la revista Dialogal i gràcies a la coordinació de la xarxa que agrupa entitats de Perpinyà a Alacant, i de Lleida a Mallorca. Tot això li ha donat la base necessària per representar el nostre país en organitzacions mundials i ser impulsora d'iniciatives internacionals per la pau.

L'AUDIR aplega persones de diverses conviccions que s'agrupen per pròpia iniciativa per dialogar i per promoure el diàleg arreu del País i del món, amb un objectiu indissimulat d'afavorir la convivència, el respecte per la diferència i la dignitat de totes les persones, més enllà del gènere, l'edat, la confessió, l'origen o l'opció sexual.

Aquesta conjunció de treball de base i perspectiva global s'adequa perfectament a la intenció del Govern de la Generalitat com a institució convocant del Memorial Cassià Just. Aquest guardó va ser creat el 2010 amb la voluntat de dur a terme un reconeixement a les persones i les institucions que s'han significat per les seves aportacions a la construcció d'un espai comú de convivència de la pluralitat d'opcions religioses. I si l'AUDIR respon indubtablement a aquest propòsit.

La Direcció General d'Afers Religiosos s'ha centrat els darrers anys en els objectius de donar a conèixer la diversitat religiosa existent a Catalunya i difondre la realitat i l'actualitat religiosa a casa nostra, i en aquest esforç ha coincidit, sens dubte, amb l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós. L'AUDIR ha estat un magnífic exemple de com el procés de globalització renova la nostra societat, i com aquesta societat es dota de les eines que necessita per evolucionar cap a una convivència més inclusiva i cap a la construcció, des del nostre país, d'un món més respectuós.

I per acabar, una petició a tots els que heu assistit a aquesta trobada. Hem fet camí, però hem de seguir fent camí; i el País necessita que el fem plegats. Per tant, la petició és que no defalliu. Endavant!