Aquesta setmana s'han conegut les sentències judicials que afectaven dos casos de corrupció de les comarques gironines: el cas Clotilde i una part del cas Gisa. El primer tenia com a principal processat l'exalcalde de Lloret i exdiputat de CiU, Xavier Crespo. I el segon, l'exgerent de carreteres de Gisa a Girona, Jordi Vergé. Ambdues sentències han resultat condemnatòries, però amb unes penes benèvoles.

Tot i que el tribunal sentenciador considera que va cometre els delictes de suborn i prevaricació, Xavier Crespo ha eludit la pena de presó que sol·licitava el fiscal i ha acabat condemnat a nou anys i mig d'inhabilitació especial per al desenvolupament de feina o càrrec públic de responsabilitat i de gestió municipal i a una multa de 450.000 euros. La inhabilitació, segons el Codi Penal, pot ser absoluta, que afecta qualsevol tipus de càrrecs o ocupacions, o especial, que en el cas de Crespo només li impedeix exercir càrrecs en l'administració municipal. És a dir, malgrat haver sigut condemnat per suborn i prevaricació, Crespo podria ser diputat, conseller o President de la Generalitat, si fos elegit. L'exregidor Josep Valls també ha sigut condemnat a vuit anys i mig d'inhabilitació especial i una multa de 300.000 euros. Al mafiós rus Andrei Petrov li han imposat 7 anys d'inhabilitació especial -no ha excercit mai cap càrrec en l'administració municipal- i 460.000 euros. Petrov va passar prop de dos anys a la presó. L'arquitecta Pilar Gimeno, que també va passar tres mesos a la presó, i l'expresident del Club Hoquei Lloret, Joan Perarnau, han quedat absolts. El tribunal ha considerat provat que Crespo i Valls van convenir amb Petrov el patrocini dels clubs de futbol i d'hoquei, als quals els dos estaven estretament vinculats; que Crespo, la seva dona i el seu fill van acceptar un viatge a Rússia amb totes les despeses pagades; i que Petrov va regalar a Crespo un rellotge valorat en 2.200 euros. Tot això a canvi d'una bonificació del 50% per construir un complex comercial a l'antiga plaça de toros. La sentència serà recorreguda al Tribunal Suprem i no cal obviar que el president del TSJC, Miquel Angel Gimeno, ha emès un vot particular en el qual considera que ni Crespo ni Valls van cometre el delicte de prevaricació. La condemna encara podria ser inferior després de passar pel Suprem.

L'altre cas, el de Gisa, també s'ha saldat amb una condemna menor: l'exgerent, Jordi Vergé, ha estat multat amb 16.000 euros per haver rebut 35.000 euros en suborns de l'empresa Rubau Tarrés. Dos directius d'aquesta constructora també han estat condemnats a pagar multes.

La corrupció és una de les grans xacres de la nostra societat. En els últims temps, ha augmentat la consciència social per rebutjar-la. També els tribunals de justícia s'han mostrat més actius. Investigar-la i arribar al fons dels casos no és una feina senzilla ni per a policies, ni per a jutges. Molta corrupció o no deixa rastre o es perd en paradisos fiscals inaccessibles. Per això, cal esperonar a combatre-la, amb plenes garanties per als investigats, però també per als ciutadans, que són els que l'acaben finançant amb els seus impostos. De la sentència del cas Clotilde es desprèn que o hi ha hagut excés en la fase inicial d'instrucció o defecte en la sentència. El que va començar essent un cas de la màfia russa ha acabat amb condemnes toves.