Aquests dies, per fi, s'està obrint una fossa comuna al cementiri de Guadalajara. El dia 16 de novembre de 1939 van ser afusellades 21 persones, entre ells el senyor Timoteo Mendieta. Era el president de la UGT de Sacedón. Deixava vídua i set orfes. Se'ls acusava d'«auxilio a la rebe?lión». Primera causa de vergonya, els revoltats contra el règim republicà legalment constituït, acusaven els altres de rebel·lió i els afusellaven. Resulta que la filla d'aquest senyor, la senyora Ascensión Mendieta, que tenia 13 anys quan van afusellar el seu pare, ha lluitat des de la mort de Franco per localitzar les seves restes i donar-los un enterrament decent. I 40 anys després encara està lluitant per aconseguir-ho. Segona causa de la vergonya.

La fossa s'obre per ordre, agafeu-vos fort, de la jutgessa argentina María Servini de Cubria. Ho heu llegit bé, per ordre de la justícia argentina! Tercera causa de sentir vergonya! No tenim cap jutge espanyol capaç de fer justícia? No tenim cap fiscal espanyol que actuï per fer justícia? El Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional en què estan pensant? L'únic que ha fet la justícia espanyola és paralitzar l'ordre de la jutgessa durant dos anys! Quarta causa de vergonya.

Així, la fossa és una iniciativa que porta a terme una associació! Cinquena causa de vergonya. Es tracta de l'Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica. Per fer-ho possible han comptat amb els diners, no del Govern espanyol, sinó recollits per un sindicat d'electricistes de Noruega, 20.000 euros, i pel suport de la Brigada ?Abraham Lincoln dels EUA. Sisena causa de vergonya. Les proves d'ADN no les fa com seria lògic el sistema de justícia espa?nyol sinó que les envien a Argentina, on ho fan de franc! Setena causa de vergonya.

Ascensión vol ser enterrada amb les restes del seu pare. Només vol això, ni més ni menys. Jo, pel meu compte, afegiria un altre repte, com és saber qui els va afusellar. A Sud-àfrica o Argentina fan comissions de la veritat per saber-ho. Segons dades oficials hi ha 114.226 enterrats més. Vuitena causa de vergonya.

Serien totes elles causes d'optar per la independència de Catalunya si no fos perquè tampoc no podem donar massa lliçons. El Memorial Democràtic creat pel tant blasmat tripartit ha hivernat -si?guem benèvols- mentre ha governat CDC. Esperem que Carme García, nova directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, el reactivi i aconsegueixi que almenys en aquests temes ens puguem sentir orgullosos de ser catalans. I CDC de Tortosa, quan pensa treure el monument de Franco?