Es manté la ficció que el PSOE negocia amb Ciutadans, Podem o Esquerra Unida. Aixecant el vel, s'observarà que Pedro Sánchez busca en realitat un pacte amb els seus exvotants. Milions de socialistes de tota la vida, que mai havien imaginat votar a un altre partit, han hagut d'emigrar a formacions limítrofs per evitar el maltractament patit a càrrec de presumptes líders de l'esquerra. L'antic partit hegemònic del progressisme es veu obligat a escoltar amb interès les reclamacions d'Albert Rivera o de Pablo Iglesias, abans que les demandes dels seus votants minvats. Des del punt de vista de la negociació, un socialista que ha votat a un altre partit pot aconseguir els seus objectius en més mesura que si hagués estat fidel al puny i la rosa marcits.

Dels cinc milions de votants llargs de Podem, quants han votat alguna vegada al PSOE? Segurament més de la meitat, encara que cap estudi permeti esbrinar-ho amb exactitud. Quan eren votants, demanaven. En la seva qualitat de desertors, exigeixen. És possible que les seves reivindicacions no siguin satisfetes, però la decepció serà menys que quan eren humiliats pels seus teòrics representants. Sánchez sedueix els seus exvotants i arracona els seus fidels. Torna a escenificar-se la injusta paràbola bíblica del fill pròdig. "Fill, tu sempre ets amb mi, mes calia fer festa i alegrar, perquè aquest el teu germà s'havia perdut, i és trobat".

Magistral jugada estratègica, instal·lar-se a la casa del veí per dictar la política a domicili. Els votants d'al·luvió no només obliguen el PSOE. Urgeixen també els negociadors de l'altre costat, que funcionen com a palanca. Sorgeix aquí el risc que Ciutadans i Podem sobrevalorin els mèrits propis, enfront de la descomposició aliena. Un contingent substancial dels seus suports no s'ha refugiat sota les sigles per acabar amb la política tradicional, sinó per regenerar-la pel procediment més dràstic. Iglesias no pot adoptar una decisió independent de l'origen dels seus votants prestats. Sánchez intenta almenys un pacte amb els seus exiliats, Rajoy s'escuda en que ja tornaran. O si no.