En els tres mesos i mig que han passat de 2016, l'hospital Josep Trueta ha sigut notícia pels següents avenços mèdics i científics: Ha aplicat una tècnica innovadora per obtenir teixit pulmonar sense obrir el tòrax; ha extret la laringe d'una dona en un tipus d'operació que només s'ha realitzat quatre cops al món; hem sabut que un estudi d'investigadors de l'ICO explica el mecanisme que genera les cèlul·les mare tumorals i el mateix ICO ha demostrat per primera vegada la capacitat antitumoral d'una substància que s'extreu del card marià i que redueix les metàstasis cerebrals del càncer de pulmó. També l'any passat es van realitzar a Girona 23 autotrasplantaments de medul·la òssia; i es va complir el primer any d'ampliació horària del Servei d'Hemodinàmica, que atén els infarts les 24 hores del dia i ha evitat en un any el trasllat de 135 pacients a Barcelona. Aquests són alguns exemples de l'eficàcia i l'eficiència dels investigadors i del personal sanitari de l'hospital Josep Trueta, el de referència a les comarques gironines, que aquesta setmana ha complert seixanta anys de vida.

La qualitat assistèncial del Trueta, amb nombrosos professionals que han demostrat sobradament la seva competència, és una garantia per a la salut dels pacients i un orgull per a tots els gironins. És el fruit de molts anys de treball, esforç i qualitat. Però, al mateix temps, el Trueta és l'hospital gironí amb més temps d'espera per a les operacions (205 dies). Aquesta dada, facilitada per la Conselleria de Salut, correspon a l'any passat. És probable que ara s'hagi incrementat a causa de la reducció de les operacions a la tarda per la falta d'anestesistes. Aquest és el contrast. Un hospital que compta amb un personal sanitari altament qualificat, però al qual manquen els mitjans suficients per atendre adequadament els pacients: llargues llistes d'espera per entrar al quiròfan o ser visitat per l'especialista i desesperants retards en les proves diagnòstiques.

L'hospital Trueta -en els seus primers anys de vida anomenat Residència Alvarez de Castro- celebra el seu 60è aniversari farcit d'incerteses sobre el seu futur. Ha de prestar uns serveis d'una sanitat cada cop més avançada en un edifici construït fa sis dècades; un edifici que s'ha quedat envellit i en alguns aspectes obsolet. Ja fa deu anys, amb motiu del seu cinquantè aniversari, que es va presentar el projecte per a la construcció d'un nou hospital. La crisi econòmica i les decisions polítiques l'han paralitzat sine die. Es podria arribar a compartir que no és moment per a una inversió tan elevada, però la Generalitat tampoc no ha formulat cap proposta alternativa, ni tan sols de reforma de l'actual edifici. Els mòduls per a les consultes externes, que havien de ser provisionals, han esdevingut definitius. L'anterior conseller, Boi Ruiz, va ser molt clar deixant el projecte en un calaix. Però, l'actual, que encara no s'ha desplaçat cap vegada a Girona, ni tan sols s'ha pronunciat sobre el cas. Diari de Girona fa setmanes que pregunta a la Conselleria quines intencions té Toni Comín sobre el futur del Trueta. L'única resposta ha estat expressar el "compromis ferm" de l'actual conseller amb l'Hospital. Una resposta ambigua per sortir del pas que interpretem com qui dies passa, anys empeny.