Vaig una setmana tard perquè el dia internacional de les «noies a les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació)» se celebra el quart dijous d'abril, però no penso deixar passar l'efemèride sense posar sobre la taula unes quantes dades que us faran envermellir.

Els colors us pujaran de saber que només el 30% dels aproximadament set milions de persones que treballen en el sector TIC són dones. Us ?seguiran pujant constatant que les dones estan infrarepresentades a tots nivells en aquest sector. I enrojolareu del tot quan sapigueu que estan dramàticament poc presents en els llocs de responsabilitat del sector TIC.

A més, cada tres anys des de 2003, la Comissió Europea publica els informes «She Figures» (utilitzen «she», que vol dir «ella», però significant la S «statistics» i HE «higher education», és a dir, educació superior, universitat). Doncs bé, en el de 2015 es presenta l'evolució de la igualtat de sexes des de 2012 i es pot comprovar com en l'àmbit d'enginyeria i la tecnologia es manté invariablement un ampli domini d'homes.

Què? Necessiteu més dades per envermellir? Doncs sapigueu que això ve de lluny. Un article de Xavier Molero, professor de la Universitat Politècnica de València, publicat a la revista Novática, posa de manifest com les dones van tenir un paper determinant en la gènesi i desenvolupament de la informàtica i com se les transparentava sistemàticament. Vaig tenir la sort de sentir-lo directament quan els Estudis d'Informàtica de la UOC van lliurar el Premi Equit@t a la Fundació Laboratoria de Xile per la seva tasca d'ampliar les oportunitats de les dones al sector TIC. Un gra de sorra, sí, però almenys permet abaixar una mica la vermellor.