El passat 10 de maig traspassà Joaquim Ferrer, historiador, escriptor, polític... i col·laborador del Diari de Girona, en què cada dos diumenges teníem el goig de llegir els seus escrits, que sempre projectaven actituds i sembraven comentaris suggestius.

Havia nascut a Barcelona l'any 1937. En l'actualitat residia a Alella (El Maresme), però era una persona que coneixia molt bé les comarques gironines, on, des de feia anys, passava temporades, tenia molts amics i havia establert nombrosos vincles. Estava casat amb una dona extraordinària, Rosa Domènech, filla de Llagostera.

Dos dels seus llibres presenten un magnífic retaule del teixit humà dels nostres municipis: Gironins d'avui, amb la col·laboració del fotògraf Ramon Vilà, i Personatges de Sant Gregori al segle XX, que va escriure conjuntament amb Joaquim Vidal.

Joaquim Ferrer era un home afable, dialogant i generós. Comptava amb l'admiració i el respecte de persones d'edats, ideologies i tarannàs ben diferents. Dedicà la seva vida a la família, a les persones i, des de diferents àmbits, a Catalunya, que desitjava cívica, culta, espiritual, integradora, lliure, oberta... i amb les necessitats socials resoltes per a tothom.

Li agradava dir que només construirem un país sòlid si ens hi arromanguem i hi posem el coll; si ens apartem de la passivitat, la resignació i el conformisme; si fem pinya en allò principal i si, des de la serenitat i la intel·ligència, contribuïm a la vitalitat i el reforç de conviccions i aspiracions.

Fou conseller de Cultura de la Generalitat entre els anys 1985-1988. Estava convençut que la cultura és bàsica per a un poble i que ha d'estar a l'abast de tothom, de manera especial, amb el que són els seus camps específics: el teatre, el cinema, els museus, els llibres...

Estava sempre a punt per col·laborar en tot allò que convingués i per a participar en actes on es demanava la seva presència. Tostemps li agrairé que volgués prologar-me el llibre Referents. Entrevistes a 40 personalitats dels Països Catalans, la qual cosa originà diverses trobades, que sempre romandran en l'àlbum dels bons records.

En la vida dels pobles, en cada generació, hi ha homes i dones que, de manera especial, fan llum i marquen camí. Joaquim Ferrer ha dut a terme, al llarg de molts anys, una tasca impagable al servei de la reconstrucció i la plenitud d'aquest país. Els fruits donats han estat molts. Alguns, ja els veiem ara; d'altres, en el futur. Gràcies, Quim!