Comerç Figueres Associació i l'Ajuntament de la ciutat organitzen, fins al 9 de juliol, els Tastets Surrealistes, unes jornades de tapes a la capital empordanesa, Vilafant i Avinyonet. Fins a 24 establiments, alguns de gran tradició com el Motel Empordà o rejovenits, com el Mas Pau, elaboren fins a sis tapes amb beguda inclosa, amb preus de 12 a 20 euros. Els xefs ofereixen una creativitat inspirada en l'univers de Dalí, els noms dels platets són un poema surreal, i mostren una fusió de gustos que entronquen la nostra cuina amb els aromes asiàtics i internacionals.

En l'àmbit mundial, la gastronomia italiana ha envaït el món gràcies a una cuina ràpida d'elaborar, efectista, i que agrada igual a grans i petits. Des d'aquí, més endarrerits, l'arma que s'utilitza per entrar en els mercats i els paladars internacionals són les tapes, com a carta de presentació d'un país amb una cuina variada i potent.

No debades un restaurant com Tickets de Barcelona, d'Albert Adrià, està el 42 del món dels World's 50 Best, una llista que emplaça el gironí Celler de Can Roca com a segon restaurant mundial, i considera el xef Joan Roca el número u. Gent com Roca, amb una generació de grans cuiners al voltant, han fet de la tapa una mostra de creativitat, gran producte, bon gust i experimentació difícil oblidar. Per això a Figueres, després del dia internacional de la tapa, poden entrar en aquest món cercant la firma d'autor. La guia dels tastets, ben editada, traça el mapa d'una part de la nostra gastronomia. Un sector amb un gran futur, i una competència ferotge.