Festa de Sant Pere a Figueres

Francesc A. Picas. la jonquera

El 29 de juny és Sant Pere, Festa Major de Figueres. Antics figuerencs edificaren a honor del seu patró una humil església romànica transformada, després, en una joia neogòtica. Avui és un monument orgull de la Ciutat.

El juliol de 1936, en implantar-se la revolució anarcomarxista, l´església fou mig destruïda. Calaren foc als bancs, altars i imatges. L´Ajuntament prohibí als bombers apagar el foc que devorava imatges, altars i parets. La Guardia Civil, a cavall, volia impedir la crema del temple, però una ordre de la Generalitat de Barcelona els ordenà retirar-se de la plaça. L´Ajuntament, després, votà un pressupost per destruir l´església totalment.

Mossèn Pere Arolas, rector de la parròquia, fou detingut i portat al castell, convertit en presó. Fou assassinat amb una pedra al crani. Tambe hi assassinaren, entre d´altres, deu sacerdots de Figueres.

El 1939, al final de la guerra, l´església recobrà la llibertat. Els seus enemics passaren la frontera. El nou senyor rector, mossèn Pere Xutglar, reconstruí el temple. Gràcies al seu dinamisme i capacitat i amb col·laboració dels figuerencs, avui podem contemplar el magnífic tresor arquitectònic, una joia de la Ciutat. Les parròquies de Figueres i l´Ajuntament de la ciutat tenen el deure d´organitzar un homenatge en memòria de mossèn Pere Xutglar.

Emocions a flor de pell

Ramon Masagué Arribas. Barcelona

El diumenge 19 de juny, a les 18.00h, a la l´auditori de la Pedrera, acabava la temporada 2015-2016 del cicle Residències Musicals.

El concert va anar a càrrec de l´arpista Esther Pinyol, els violinistes Frederic Descargues i Marta Cardona, la violista Glòria Casanovas, el violoncel·lista Oriol Prat, la flautista Paula Martínez i el clarinetista Joan Tormo.

El programa va començar amb les Danses sacres i profanes de Debussy un caramel per a cordes i arpa solista.

La Sérénade de Roussel va ser tota una descoberta composta per una formació poc habitual: flauta, violí, viola, violoncel i arpa.

La primer part va acabar amb una obra mestra de la música de cambra l´Introducció i Allegro de Ravel. El septet va oferir una versió esplèndida de l´obra; l´Esther va brillar en la seva excel·lent interpretació que va posar a més d´un la pell de gallina.

La segona part va commençar amb el Mysterium Druidum per quartet de corda i arpa que va ­obrir un camp de noves energies i fluctuacions entre el quartet i l´arpa.

L´estrena absoluta del Marc Timon, Homenatge a la Competència de Rac1,no va deixar el públic indiferent.

L´obra va ser dirigida pel mateix Marc, compositor (Castelló dEmpúries), que havia arribat de Los Angeles per aquesta ocasió.

Còctel d´estils des de la música més experimental, passant per una sardana, un tango un vals, que van formar diferents climes. Aquesta barreja amb l´aplec d´instrumentistes excel·lents va donar un magnífic resultat enhorabona Marc Timón per la teva destresa, feina ben feta.

La cirereta del pastís el bis. La suite de la banda sonora de Witches de Marc Timón. El Marc va tornar a pujar a l´escenari per dirigir aquesta «meravella d´obra» que va emocionar el públic.

Gràcies pel vostre art i per aquest magnífic concert que ens vau regalar.

Agraïment a l´escola Torres Jonama

Jordi Sayols boada. palafrugell

Des d´aquestes quatre ratlles vull expressar tot el meu agraïment respecte per tot el professorat i l´equip que forma l´escola Torres Jonama de Palafrugell. Com a pare d´una nena una mica especial tinc l´obligació moral de posar-los com a exemple de la feina ben feta tot i les retallades en educació i de les crítiques de qui pensa que l´educació dels nostres fills només és responsabilitat de l´escola, puc assegurar que des de P3 fins a l´últim dia de sisè de primària la seva involucració i ajuda han estat molt superiors al que se´ls pot exigir com a professionals per la qual cosa els animo que segueixen per aquest camí amb aquesta il·lusió i ganes que hi estan posant tot i les dificultats.