És una llàstima que en les cinc grans pàgines del suplement del Dominical del Diari de Girona, de la Pili Turon, sobre el reportatge dels 30 anys del no a l'OTAN, no hagi parlat de cap dels principals activistes del Comitè de la Pau, ni reproduït cap dels pòsters, collages, etc. que feren els activistes del Grup Praxis, que, alhora, també eren membres actius del Comitè. Ha donat protagonisme al Sr. Terrica?bras, que en aquella època no era un activista social, com se n'ha fet després. Magnífic, el Sr. Manel Nadal, del PSC-PSOE, partit que d'entrada també deia no a ?l'OTAN. El seu interviu no amaga la seva oberta defensa de l'OTAN proamericana del lliure mercat i dels valors occidentals anticomunistes i procapitalistes.

Anys després gràcies al pujolisme nadalista del seu germà batlle de Girona. Avui a 2016, a Girona hi ha una sociovergència i els Nadal retornen a uns vells valors burgesos. I fan història. No cal amagar que la idea de la creació dels Comitès per la Pau era inspirada des de la fi de la II Guerra Mundial pels partits comunistes, tant els ortodoxos en la línia de Moscu, dels Fronts Populars, als eurocomunistes italians, passant pel?PCE o el PSUC, els nous grups ecologistes, antimilitaristes i internacionalistes de tota mena.

A Girona, els principals animadors eren membres del PCC, Leal, Serradell, Sert reforçats pel Grup Praxis 75 i els col·lectiu ecologista de Girona a Justícia i Pau, que hi va col·laborar sempre. Però la línia política i d'organització era dels primers marxistes de la línia de la revista Mientras tanto, fundada pel professor Manolo Sacristán, el mestre i ideòleg de tots nosaltres, que aspiraven a la unió política de tots plegats, des dels moviments socials, sindicats, partits d'esquerres, alternatius, ecologistes, feministes i pacifistes.

A Girona, entre el 1980 i 1990 vam aconseguir aquesta praxis política que teoritza M. Sacristán. I cal recordar que la futura hegemonia dels independentistes catalans gironins, tot i que els del PSAN amb Daunis al capdavant, eren minoritaris davant dels moviments socialistes, ecologistes i alternatius. Un cop més els del grup Praxis donaven suport a totes les tendències més d'esquerres, radicals i socialistes, però amb la prematura mort d'Enric Marquès, i del nostre soci Bep Marquès, a Praxis 75 vam perdre dos dels principals referents de l'esquerra gironina, com també l'inclassificable pensador i activista independentista, esotèric i espiritualista Damià Escuder. Destacarem també avui el famós E. Carbonell i Sebastià Salellas.

El comitè de la Pau dels 1980-1990, que es reunia cada setmana als locals de l'ADAC, va iniciar una campanya d'articles setmanals i publicacions de llibrets, pòsters, fullets, etc. realitzats pels mateixos activistes del Comitè, que van repartir pels principals pobles de les comarques girnonines i van fer campanya per crear nous comitès, amb el primer objectiu de la desnuclearització. Així van destacar Arbúcies, Palafrugell i Vidreres, que en la primera gran manifestació pacifista a Girona, que va aplegar tots els Comitès, recorden la gran cadena humana i diverses mainfestacions, la darrera de l'any 1990 fou una de les més importants. Un altre dels grans actes de protesta fou el de la platja de Pals, contra Ràdio Llibertat i al Montseny contra les antenes.

Destaquem el coet de xocolata: cruspir-nos l'OTAN, la mani-processó per Tots Sants, on vam enterrar l'OTAN i un festival pacifista al pavelló de la Devesa.

I com a tants altres llocs d'Europa, per culpa de la manca d'unitat d'esquerres oficials i la decadència dels partits socialdemòcrates i comunistes. La gran aliança que el professor Manel Sacristán i des de Mientras Tanto, demanaven que a tot arreu la unió de les restes del moviment obrer organitzat, partits d'esquerres ecologistes, feministes, anti-militaristes, etc. de tota mena. Així nasqué la Unitat d'Acció politicosocial a Girona, que s'aconseguí en uns fantàstics anys de lluita per la utopia cada dia més llunyana d'una altra societat...

Últimes notícies. Juliol 2016. La cimera de caps d'estat i de govern de l'OTAN a Varsòvia ha anunciat el que en cercles militars i acadèmics es coneix com una nova guerra freda o guerra freda 0-2. L'OTAN enviarà 4.000 soldats a les repúbliques bàltiques i Polònia. I l'URSS 10.000. Mentre Obama en la seva visita a Espanya ha parlat en la Base de Rota per 4.500 soldats americans i espanyols preparats per futures intervencions a l'Àfrica.

Rajoy anuncia que Espanya enviarà ?soldats a els nous batallons de l'est.?Continuen les guerres de Síria, l'Iraq, el Sudan, etc. i ens alerten de noves intervencions a LíbiaÉ