L'agitació política i social -sempre embaucadora; mai objectiva- també té uns límits. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) els ha superat amb escreix en la seva darrera perfomance. M'ha recordat el que vaig llegir en un llibre l'any 1976 quan estudiava primer de Periodisme. L'autor era l'economista i sociòleg francés Alfred Sauvy (1888-1990), nascut a la Catalunya del Nord, i que ha passat a la història per ser el creador de la definició de Tercer món. L'assaig es titulava L'opinió pública i es va publicar a França l'any 1957. Alfred Sauvy sostenia que "la propaganda que va dirigida als convertits és més fàcil (...) Per mantenir les tropes actives, es repeteixen durant molt de temps les mateixes paraules, les mateixes fórmules que hagin resultat efectives, s'afirma, es repeteix. Però com que les expressions acaben per gastar-se o no corresponen ja a la situació, el propagandista capta els fets recents més importants, els selecciona, i els presenta de forma que serveixin per confirmar les teories proposades i per consolidar la causa". Sauvy era categòric: "Sota l'aparença de l'objectivitat, la selecció de les informacions permet que es falsegi tot".

És el que acaba de fer l'ANC plantant 100 creus a la plaça Major de Vic per denunciar que "Espanya mata". La manipulada campanya parteix d'una frase de l'excap d'Antifrau, Daniel de Alfonso, treta de context. En un moment de les seves hilarants converses amb Jorge Fernández Díaz, De Alfonso diu: "Els hem clavat una bona plantofada amb Ramon Bagó, els hem destrossat el sistema sanitari, els hem acusat". La Catalunya oficial i manipuladora s'ha quedat només amb una part de la frase: "Els hem destrossast el sistema sanitari". Com si De Alfonso tingués alguna capacitat per aplicar les nombroses retallades dutes a terme en la sanitat catalana! Ja se n'han encarregat Artur Mas, Boi Ruiz, amb la complicitat silenciosa d'alguns dirigents de col·legis professionals afins o militants del partit governant.

El que en realitat estava expressant Daniel de Alfonso, amb una sobrada fatxenderia, és que s'havien carregat el sistema de presumpta corrupció de la sanitat catalana investigant, entre d'altres, personatges com el convergent Ramon Bagó que porta mitja vida fent negocis a l'entorn de la Generalitat. Antifrau va investigar Ramon Bagó per haver compaginat durant anys la seva funció de president del Grup Serhs, un hòlding d'empreses que subministra serveis als hospitals, amb la presidència del Consorci de Salut i Social de Catalunya entre 1991 i 2008, del qual formen part 42 hospitals i 76 centres d'atenció privada de Catalunya. Antifrau acusava Bagó de gestionar diners públics en benefici propi. L'ANC, com explicava Alfred Sauvy en el citat assaig, ha seguit el manual: "Generalment, la informació parcial i fraccionada es completa amb una acció de tipus afectiu. Es tracta d'exaltar els sentiments que dictaran l'actitu desitjada". El pitjor no és la burda manipulació de l'ANC per salvar el general Mas i el sergent Ruiz. Per alguna cosa un fidel servidor com Jordi Sánchez figura al capdavant de l'ANC. El pitjor és el silenci de la inexistent oposició política d'aquest país (llevat d'En Comú Podem) o que tots els exconsellers de Sanitat del Partit Únic s'hagin prestat a fotografiar-se juntets per avalar implícitament aquesta repugnant campanya. Són els mateixos consellers que van permetre, per acció o per omissió, milionaris negocis privats a l'entorn de la sanitat catalana.