Interpretacions

Lluís Vilà. La Bisbal d'Empordà.

Tot està subjecte a la interpretació de l'observador, cada observador modifica i modula, segons la seva percepció, allò que és observat. L'observador és el prisma que dóna universalitat a l'art i a la cultura, cada individu descompon el missatge inicial que ha compost l'autor de l'obra i se'l fa seu. En la cultura alimentària hi ha qui opta per menjar de tot, d'altres opten pel vegetarianisme o el veganisme; els uns no tenen raons ètiques ni morals que els facin desistir de menjar el que la seva cultura i tradició els ha llegat i d'altres pensen que menjar animals no és la seva opció per les raons que siguin. Certes tradicions també diuen que el sacrifici d'un animal per menjar és un assassinat permès, creuen que quan l'animal és menjat s'eleva l'ànima d'aquest perquè després de ser sacrificat una part de la seva ànima resta a la carn i en ser ingerida per l'ésser humà és elevada a l'altura de l'ànima humana, per tant és honrada i ascendida a un esglaó superior dins la creació. Quan surten a la palestra alguns mediàtics que es consideren, o són erròniament considerats, savis reputats i posseïdors de la veritat, de quina de les infinites veritats parlen?

Últims dies d'estiu

núria ros graboleda. banyoles.

Aquest estiu ha donat per a molt. Milions de persones han deixat tant sols uns dies les seves cases per gaudir d'indrets idíl·lics, amb l'objectiu de desconectar de la rutina i disfrutar del clima i els maravellosos llocs que hi ha en el món. El turisme ha seguit actiu, s'ha tornat a classificar com a la principal activitat d'oci d'aquesta calorosa estació i ha permès que continuïn els intercanvis de modes i la interacció de persones amb diferents costums. Malauradament, estem tocant el final i, la nostàlgia d'aquests moments, que ens han permès reflexionar i trencar amb la monòtona rutina, s'apodera de nosaltres. Ara només ens queda el record, que formarà part dels nostres dies, fins al moment en què ja tornem a sentir l'essència de l'estiu.

Un bon balanç

Jesús Domingo Martínez. GIRONA.

La celebració dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro ens ha deixat un bon balanç, amb deu rècords mundials registrats, així com algunes actuacions estel·lars. Per a l'esport espanyol han portat un còmput satisfactori, a més de servir d'estímul i al·licient social en un moment en què Espanya necessita d'exemplars actuacions basades en l'esforç, el sacrifici i el treball en equip. Hem pogut comprovar a més com ha aparegut una nova generació d'esportistes d'alta qualitat tècnica.

Un cop més s'ha demostrat que els Jocs Olímpics és una competició en la qual es palpa l'estat de l'esport d'un país. Han estat 17 les medalles que han aconseguit els esportistes hispans, de les quals set són medalles d'or, el que ens fa recordar les gestes de Barcelona 92. També s'han aconseguit més diplomes olímpics que en l'anterior ocasió. Felicitats i gràcies a tots els que han competit.

Sequera apocalíptica?

Lola Arpa Vilallonga. Membre the Climate Reallity Project. Peratallada.

Malgrat no m'agrada dramatitzar, la meva edat, la meva professió, viure en contacte amb la natura i altres petits coneixements em donen certs motius per utilitzar aquest terme.

Fugint de la calor insuportable i aprofitant les vacances, he decidit buscar llocs més frescos per poder llegir sota l'ombra de qualsevol arbre, sota algun núvol i descobrir nous paisatges. Un sol roent i rabiós , un cel massa net m'han acompanyat durant tot el camí, rumb al nord Finalment, algun lloc he trobat, certament, però de tornada a casa, ratllant el setembre, les temperatures son tant o mes altes de quan vaig marxar, i també la meva angoixa pel que he trobat mes enllà dels Pirineus: Cues de cotxes carregats, amb avis i nens, tornant de vacances fent taps a l'autopista buscant una ombra impossible. Les notícies: més de vint departaments francesos en alerta roja per altes temperatures, algunes mai assolides. Un vent que ho acaba d'assecar tot. Incendis provocats sense cap mena de castig per al culpable. Rieres buides, boscos extensos amb arbres demanant pluja o malalts, Ocells morts amb els becs oberts... El canvi climàtic esta alterant la freqüència estacional de les pluges , la terra s'està convertint en un roc compacte en el qual quan plou -darrerament de forma intensa- l'aigua rellisca i no hi penetra. He buscat consol entre la gent gran del poble. Ells tampoc ho entenen, mai havien vist temperatures tan altes, passada la Mare de Deu d'agost. Els homes estan maltractant la Terra, em diuen, i comencem a pagar-ne les conseqüències.