Allà on vas i on va molta altra gent t'adones que tothom malda per acabar amb les concentracions turístiques i més si aquestes es produeixen a grans ciutats. Aquelles mateixes ciutats que fa anys varen fer tot el que estava a les seves mans per aconseguir encara que fos un petit grupet de turistes. Probablement, pel mig ha succeït que el turisme s'ha construït i s'ha desenvolupat sobre fonaments poc sòlids i que tothom s'hi ha anat apuntant mentre era possible pujar al carro, i ara que hi són a dalt s'adonen que no saben com controlar un fenomen que, massa sovint, se'ls escapa de les mans, perquè en realitat no existeix cap model real, ni cap estratègia, ni cap criteri per gestionar-lo adequadament quan arriba a les dimensions a les quals ens referim.

En comptes d'apostar per dissenyar una estratègia global de futur, el que fan les autoritats que es veuen desbordades per l'allau de turistes es anar posant barreres en forma de taxes i sancions però, en cap cas resolen la qüestió principal. Algú ha pensat un model seriós de turisme massiu per Roma a, per a Barcelona o per a París, per posar tres exemples?

Potser, sense adonar-se amb tanta batalla en contra d'aquell turisme que havia estat tan desitjat el que s'està aconseguint és, d'una banda, criminalitzar-lo com si fos una plaga indesitjable i, d'altra banda, deixar-lo degradar i morir. Sempre he tingut la sensació i la percepció que això del turisme segueix tractant-se amb una frivolitat exagerada i que en realitat, ningú està interessat a fer les coses bé o amb els mínims necessaris perquè ciutadans i turistes puguin conviure sense que uns tractin els altres d'indesitjables i sense que els altres pensin que tot és un parc temàtic. La bèstia s'ha fet grossa i no apareix ningú que la pugui controlar, però tampoc es veu la voluntat real de fer-ho.