Per arribar on ha arribat n'hi hauria hagut prou de constatar, d'entrada, que el PSOE té dues ànimes (i les dues estan tan lluny de la il·luminació com a prop del ferotge món) i que, per tant, s'hagués pogut resoldre la investidura de Rajoy amb el vot en consciència. I les abstencions declarades o vergonyants que l'aritmètica exigia. El vot en consciència no és tan dolent com sembla, ni tan dissolvent, encara que la tradició catòlica sigui la de la veritat i el comandament únics. I era un cas de consciència perquè en Bono i en Felipe, la Susi i en Fernández, el gestor de la trista figura, preferien una entesa amb el PP que el gust de l'aventura amb Podem i el guirigall perifèric amb el do de llengües o càstig de Babel.

En efecte el PSOE ha preferit l'estampa d'enterrador de si mateix que l'atzar de veure's estigmatitzat com a «amic de radicals i separatistes». Però aquests radicals no han assaltat ni una oficina de correus i els separatistes creixen a la calor dels separadors, és a dir dels que neguen fins i tot la possibilitat de la consulta i invoquen la llei com a fetitxe o detente bala que s'imposaria a la mateixa política. Però és la llei la que depèn de la política, i no a l'inrevés, tot i que admeto que el PSOE estava en una tessitura realment desfavorable (no en coneix d'altres des de fa anys i en força d'elles s'hi ha ficat ell sol).

Hi havia una possibilitat molt profitosa i que no es va considerar: la gran coalició sense el Partit Podrit perquè es quedi una temporada a la intempèrie, refredar la fermen?tació i que no faci tan mala olor. Sí, un programa de regeneració democràtica -amb unes gotes de sentit social- que haurien pogut subscriure socialistes, podemites i ciutadans: quan no es té la majoria, la coincidència entre els diferents s'estableix sota mínims. Així és i ho proclamen en els mítings, Iglesias, el guaperes neobolxevic, i Rivera, el guapo de la Diagonal. Però molta pressa per albergar el desnonat i donar allotjament al fugitiu (de Síria) i la maltractada, no se'ls ha vist, la veritat. I en aquestes estem i feliç any nou.