Després de set anys tancat per la decisió d'un particular, aquesta setmana s'ha reobert al públic el tram del camí de ronda que passa per la finca privada de Can Juncadella, a Lloret de Mar. L'Ajuntament ha aconseguit finalment recuperar per a l'ús públic aquest tram, tancat per una porta des de l'any 2009 a causa d'un conveni signat entre el propietari de la finca i el govern municipal d'aleshores, i que s'erigeix com un paradigma de com les decisions d'autoritats i institucions que tenen (almenys ho asseguren) com a principal objectiu vetllar pels interessos del conjunt de la ciutadania, poden acabar per no fer-ho en absolut.

Els fets es remunten a l'any 2009, quan l'Ajuntament de Lloret de Mar, amb Xavier Crespo d'alcalde, va signar un conveni amb la propietat de la finca -vinculada al cercle familiar del president de la república del Kazakhstan-, que es comprometia a finançar la construcció d'un camí de ronda entre la platja de Canyelles i cala Morisca amb uns 400.000 euros, a canvi de tenir tallat al pas el camí públic GR-92 per dins de la finca privada (en la mateixa època s'hi projectaven obres per construir una espectacular mansió-xalet, que es van fer amb l'autorització d'urbanisme). Però aquest camí no es va fer mai. Els propietaris de Can Juncadella van posar una porta per barrar el pas i van presentar un projecte de camí que Costes va rebutjar el 2011 (ja havien passat dos anys), i van demanar que s'hi fessin modificacions. El 2013 (dos anys més amb el camí tancat), la Junta de Govern local va reclamar la documentació que faltava i es va descobrir que els amos de la finca havien presentat un projecte completament nou. L'equip de govern d'aleshores va considerar que s'havia vulnerat l'acord inicial, i el gener de 2015 (continuava passant el temps) va decidir rescindir el conveni i reclamar als amos de Can Juncadella -que van presentar un recurs contenciós administratiu- que reobrissin el pas.

L'afer va continuar el seu curs administratiu fins que el maig passat l'Ajuntament es va decidir a actuar en ferm i va donar un ultimàtum als propietaris perquè obrissin el camí; en cas contrari ho farien els mateixos serveis municipals en "execució forçosa". Per sorpresa, un jutjat de Girona va suspendre l'execució forçosa al·legant que, en aquest cas, havia de prevaler l'interès particular per damunt del general perquè entenia que amb l'obertura d'ofici del camí la finca quedaria afectada i es provocarien danys a la propietat. La resolució judicial, com és fàcil d'imaginar, va causar perplexitat en l'equip de govern d'ERC, PSC i CiU, que hi va recórrer en entendre que l'interès privat no pot prevaler sobre el públic. El jutge ho va admetre (per què havia dit el contrari, abans?) i el juliol passat va aixecar la mesura que suspenia la possibilitat d'execució forçosa, la qual cosa donava de nou arguments a l'Ajuntament per recuperar el camí. Han passat uns mesos més i finalment aquesta setmana s'ha reobert un primer tram del camí (en un segon -el que baixa cap a la platja- s'ha tallat el pas per motius de seguretat i s'està buscant una solució). Set anys després, la ciutadania pot tornar a usar un camí d'ús públic que per la decisió d'un particular i el mal funcionament de diferents organismes públics (lents, poc àgils, burocratitzats, contradictoris...) li havia estat vedat.