Les tradicions hi són per conservar-les. Les hem de mantenir vives, costi el que costi. Que no ens les prengui el papus de la globalització: Sant Jordi és sagrat (i no pas un festival de vendes per a cultivadors de roses vermelles, editors i El Corte Inglés, no: és el dia de la lletra); els Reis també ho són (pobres Melcior, Gaspar i Baltasar, que han de dividir per tres el tsunami de regals que provoca cada hivern tot sol el Pare Noel vestit amb el color corporatiu de la Coca-cola, l'espurna de la vida); les sardanes, al costat del rock'n'roll, el jazz, el soul o el rhytm'n'blues són un gènere major (avorrit, però major) i el caganer del pessebre fa caure de cul quan l'arbre de Nadal d'ascendència nòrdica no provoca ni fred ni calor.

Però cap ni una d'aquestes tradicions assoleix l'espectacularitat de la castanyada, una festa que es devien inventar els de Barcelona (algú de Girona i província l'havia celebrada mai, de petit?) perquè la paraula s'escriu amb tres «a», per exemple. És una gran festa que les escoles s'han fet seva i això vol dir: a) els pares, uns dies abans de l'aquelarre de torrefaccions, han de perdre's pel bosc per collir fruits de «pell coriàcia« (font: diccionari online de l'Institut d'Estudis Catalans) mentre se'ls claven les punxes dels pellons a peus i mans; i b) els fills soferts han de passar-se una tarda al pati de col·legi ballant danses més aviat ridícules guarnits amb fulles seques enganxades a la roba (la tardor traspassa els murs d'El Corte Inglés).

Halloween, l'orgia ianqui de disfresses, llums i dolços és, al costat de la castanyada, una broma que ve d'ultramar que els grans magatzems ens venen per vendre. Halloween és una festa artificial i invasora com la vespa asiàtica que amenaça l'essència tan catalana de menjar castanyes gallegues per Fires de Girona. Halloween és un míssil a la cultura del nostre país petit com Kosovo. Halloween...

- Papa, deixa't estar de tonteries: a Amèrica sí que en saben d'organitzar festes. Per Halloween et disfresses, vas per les cases i si no et donen txutxes els fas una broma. Això sí que és divertit!

-... Trick or treat?,