Fa un mes, qua un mes, quan el fred començava a ser més notori, vaig treure de l´armari la roba d´hivern. Un dels abrics, seguint les tendències de la moda, no portava ni un botó, i un cop enfilada a la moto el fred se´m colava per tot el cos. La meva mare, en veure´m un dia, em va donar un imperdible gegant. Era un d´aquells que quan era petita duia per aguantar els plecs d´una faldilla escocesa.

Des d´aquell dia, vaig amb l´imperdible enganxat a la solapa del meu abric. Bé em podria cosir un botó, però ara el porto per dos motius: un, per portar un record de la mare; i l´altre, per lluitar contra el racisme.

Fa un mesos, quan el referèndum del Brexit va sacsejar la societat anglesa, una usuària del Twitter, que vivia a Londres però que era nascuda als Estats Units, va llançar la iniciativa de mostrar solidaritat amb els veïns immigrants o europeus. Arran de la victòria del «sí» a la sortida de la Unió Europea, van succeir diversos incidents xenòfobs als carrers de la gran ciutat. Per donar-hi resposta, i per arribar als immigrants, Allison, la promotora d´aquesta campanya, va voler donar la benvinguda a terres britàniques i transmetre un missatge de seguretat a tots ells amb un simple «imperdible».

Segons diu Allison: «Qualsevol que porti un imperdible està dient que està preparat per ésser part de la solució». Ella voldria que això fos molt més que un simple gest simbòlic, que fos una actitud davant la vida i les circumstàncies dels altres. El seus tuits s´han escampat per la xarxa i han sigut compartits més de 30.000 vegades, i molta gent s´hi ha sumat compartint una foto portant a la solapa una imperdible sota el lema: #safetypin (imperdible).

Després de la victòria de Trump, que va deixar-nos a tots noquejats, la campanya ha tornat a agafar més força i s´ha estès per Estat Units amb la intenció de rebatre el discurs racista i sexista del que serà el nou president.

Jo, com l´Allison i com molts milions de persones, em sento amb força per dir que no m´agraden aquests fets que estan alterant el respecte i provocant una onada de violència. El problema de tot plegat seria qüestionar-nos què hem fet per arribar aquí. Potser se´ns ha escapat alguna cosa o no hem reaccionat a temps, o amb el nostre no fer res, o quedant-nos al marge de les coses, hem fomentat involuntàriament que aparegués aquesta xenofòbia.

Deixar als nostres fills un món amb racisme és dolorós i preocupant. Voldria creure que encara som a temps de poder posar fil a l´agulla i anar apedaçant tots aquest forats que hi ha al món.

El respecte per l´altre, a la seva identitat, al seu color de pell, a les seves creences, a la seva sexualitat, és un dret que tota persona té. Fem, doncs, que no només quedi en paraules, sinó que realment ho visquem així en tots els nostres àmbits.

Jo ja m´he posat un imperdible. I tu, a què esperes?an el fred començava a ser més notori, vaig treure de l'armari la roba d'hivern. Un dels abrics, seguint les tendències de la moda, no portava ni un botó, i un cop enfilada a la moto el fred se'm colava per tot el cos. La meva mare, en veure'm un dia, em va donar un imperdible gegant. Era un d'aquells que quan era petita duia per aguantar els plecs d'una faldilla escocesa.