Amb personatges com Rafael Catalá, la democràcia no hauria arribat a Espanya en els setanta. Quaranta anys més tard, el ministre hooligan de Justícia s´erigeix ??en vacuna per determinar la vigència del sistema de participació pública. És a dir, aporta la important dosi de verí que les seves perilloses tesis li permeten, per comprovar la solidesa dels fonaments democràtics. El resum de dues setmanes de confidències a delinqüents molt poc presumptes, que avergonyirien qualsevol notari del Regne, no és l´absència de dimissions, sinó la garantia que es transitarà el mateix camí que ha de garantir el descrèdit de les institucions. Amb la mirada posada a escanyar una mica més la llibertat d´informació.

Ha de distingir l´essencialisme antidemocràtic de Catalá de la crítica a altres ministres. Juan Manuel Zoido arrossega un rosari d´excessos entre el seu segon i el seu responsable de Trànsit, però no sembla un perill per a la democràcia. En el titular de Justícia hi ha un plus de desmantellament de la convivència. El ministre, que desitjava una ràpida resolució dels embolics per descomptat judicials de l´empresonat Ignacio González i designant els fiscals assenyalats pels corruptes, intenta una esmena a la totalitat de l´engranatge judicial. Considera inadmissible que els seus amics responguin, precisament davant els jutges del seu ministeri.

El formulari de les desqualificacions a ministres obliga a començar aquest paràgraf parlant d´un error majúscul de Mariano Rajoy en el nomenament. Llevat que no hi ha equivocació, sinó deliberació. Amb el suport del PSOE, el titular de Justícia compleix la missió assignada de perfeccionar la llei mordassa. La seva tasca d´atemoriment és impagable. Ja ha aconseguit que la corrupció estigui a punt d´igualar a l´atur entre les pors dels espa­nyols, segons el CIS. Malgrat els seus esforços, la democràcia resistirà a Catalá. No serà necessari enarborar el maximalista «o la República acaba amb March o March acaba amb la República», pronunciat per un ministre republicà. Catalá caça com McCarthy i tindrà el mateix final.