Els tertulians dels Comuns i d´ICV insisteixen a repetir cada cop que tenen un micro a l´abast que això és el dia de la marmota, que aquí no passa res, que vivim enfangats de processisme. Mentrestant hi ha ball de jutges, va caient algun ministre i hi ha corredisses entre el personal d´Interior, un parell de comissions d´investigació en dansa, aquí i allà, i uns quants judicis d´aquells que no s´acaben mai, més ramificats que les aigües del Ter.

Que els Comuns no les vulguin veure, no vol pas dir que les coses no passin, vol dir que passen malgrat ells. La gran patacada que està fent trontollar el règim que començava amb les eleccions generals d´ara fa 40 anys arriba, justament, gràcies al Procés, gràcies, de fet, a aquella primera manifestació del 2010 en què la gent cridava independència. I és que resulta que això de la democràcia ens ho vam creure, i si un creu en la democràcia sembla lògic que no accepti un Estatut que només ha votat un tribunal, per més constitucional que es vulgui.

Ara diuen els Comuns que recomanaran als seus votants que participin en el referèndum. Segurament ho diuen perquè saben que els seus votants exerciran el dret a vot amb permís del partit, o sense. Al capdavall bé van votar Ada Colau, una senyora que sortia als diaris amb la samarreta de la PAH arrossegada per policies que, ai las! complien la llei. Per què no haurien de votar ara? Perquè ho diu el Constitucional? No sabem si recomanaran votar sí, votar no, o tot el contrari. Asseguren, però, que surti el que surti, per ells no serà vinculant. Perillós, el camí de dir a la gent que el seu vot no val res. Això ja ho va fer el Constitucional.