Quan falten dos mesos per a l'anunciat referèndum unilateral d'independència a Catalunya pot ser interessant saber quins escenaris es dibuixen davant aquesta convocatòria... en cas que arribi a celebrar-se, cosa que el Govern central vol impedir amb tots els instruments legals al seu abast (a diferència del que va succeir en el procés participatiu del 9 de novembre de 2014).

La pregunta més important a respondre, donat el context actual (i si se celebra la consulta), és la de quanta gent participarà en el referèndum independentista, cosa essencial per donar-li validesa. I això és així malgrat que els convocants no han requerit un llindar mínim de participació (precisament, per no incentivar l'abstenció dels que veuen il·legal el referèndum).

Malgrat aquests condicionants, a ningú escapa (ni a Madrid ni a Barcelona) que, en cas de superar-se el 50% de participació sobre el cens (que encara no s'ha fet públic però que s'estima en 5,5 milions d'electors, si atenem a comicis recents a Catalunya) i si es produís una victòria del Sí a la independència, una volta enrere en el procés secessionista seria molt difícil.

Atenent a això, què ens diuen les enquestes? Les més recents (encarregades pel diari Ara i pel Centre d'Estudis d'Opinió, CEO, de la Generalitat) apunten a una participació propera al 65% (amb victòria del Sí, en ambdós casos). Però, si observem a fons aquests sondejos, per acostar-se a la participació real hem de centrar-nos en les preguntes de: «¿està vostè d'acord a realitzar un referèndum, vulgui o no el Govern espanyol?» (CEO) i «¿vostè votarà amb seguretat, l'1 d'octubre? (Diari ARA)»? Doncs bé, les respostes són 48% i 54,9%, respectivament.

Amb aquest nivell de participació, proclamaria la independència Carles Puigdemont, tal com ha anunciat? La resposta continua oberta.