En el seu recurs davant el Tribunal Suprem contra la sentència de l'Audiència Provincial de Palma de Mallorca que el condemna a sis anys i tres mesos de presó per diversos delictes, els advocats d' Iñaki Urdangarin argumenten que el seu patrocinat es va limitar a actuar com a «amigable componedor» d'interessos aliens i per tant mereix ser absolt del que se li imputa. L'excusa ha donat peu a comentaris que van des de la sorpresa a la broma però en el fons és una línia de defensa coherent que en el seu moment va utilitzar amb èxit la seva dona, la infanta Cristina, per evadir la seva responsabilitat en l'anomenat cas Nóos.

Pel que sembla, ella no s'assabentava del que feien els administradors de les societats en què era partícip i es limitava a signar el que li posaven al davant amb la confiança que tot estava en regla. Igual o semblant argumentació que la que va exhibir Jordi Pujol Ferrusola davant del jutge instructor de l'Audiència Nacional en negar rotundament que s'hagués aprofitat d'influències familiars per cobrar comissions il·lícites, ja que la seva participació en el negoci no va passar mai de la que correspon a un simple «dinamitzador empresarial». Una figura que segurament equival en el món financer al que representa un «animador cultural» en el de la faràndula, o al de qualsevol dels membres de la «grada d'animació» en un estadi de futbol. O dit d'una altra manera, aquells individus que estimulen empresaris retrets a la inversió, al fet que perdin la por de l'aventura i que es llancin vigorosament al jou financer.

Les troballes literàries d'expressions com «amigable componedor» o «dinamitzador empresarial» tenen il·lustres antecedents en la novel·la picaresca espanyola, on abundaven les alcavotes, això és, aquelles persones que actuen com a mediadores o encobridores de relacions amoroses o sexuals irregulars. En el capítol primer de La Vida del Buscón llamado don Pablos, de Francisco de Quevedo, reconeix el murri segovià que la seva mare reedificava donzelles com a sargidora, o componedora, d'himens.

Transcorreguts els anys, la virginitat ha perdut la seva antiga importància i ara el que correspon als moderns alcavots és reedificar la fama dels murris sargint, o component, en la mesura del possible, el seu deteriorat bon nom. Una tasca complicada tenint en compte el nivell que ha assolit la belitralla. Està per veure si l'argument dels advocats d'Urdangarin sobre la figura d'«amigable componedor» que cal atribuir al seu defensat és presa en consideració pels magistrats del Tribunal Suprem i serveix per absoldre'l de tota culpa, o rebaixar-li la pena imposada.