Els colomins i les perdius amb cols -dits també, «a la col» o amb farcellets de col-, són un clàssic plat de l'espai gastronòmic català (Catalunya estricta, Andorra, Catalunya Nord, País Valencià, les Balears compartit amb plats similars d'Occitània i França estricta). També se'n fan farcits amb carn picada, amb una salsitxa, amb sèpia -com a Llançà- etc. Els farcellets o la col també acompanyen el Llom a la col de Mallorca i Menorca. Igualment a Occitània i a la Vall d'Aran trobem el Caulet farcit, col farcida.

La col és la gran verdura europea; sol ser de les més consumides no solament a Catalunya -aquí no falta mai a l'Escudella i carn d'olla i en algunes sopes, com a Mallorca- sinó, sobretot, en forma de col fermentada a Alemanya i als països de l'Europa central i de l'est. També a Portugal i a Galícia és una verdura molt consumida -és famosa la couve galega-, on és present en bullits i sopes com el famós Caldo Verde de la regió minyota. Ara s'ha posat de moda la col kale -a la qual els partidaris de l'«alimentació sana» atribueixen totes les virtuts-. Es ven en alguns supermercats, com l'Aldi. Jo en cultivo, però haig de confessar que em costa menjar-la, em sembla un menjar per a les mules, com moltes coses de l'alimentació dita sana, vegetariana o vegana. Aquesta col arrissada verda, no capçada, fins no fa gaire s'utilitzava per a l'alimentació animal -com les cols «alomes» o gegants-, fins que els vegetarians s'hi varen fixar i la varen considerar un «superaliment» pels seus alts continguts de ferro. Calci, vitamines, proteïnes i minerals. Se la solen menjar crua i en forma de sucs, en vaig tastar un i una mica més vomito!

Però als que els agradin els plats vegetarians, però molt gustosos, també hi ha els clàssics farcellets de col farcits amb arròs, que suposo que haureu descobert en els vostres viatges a Grècia o Turquia.

D'aquesta mena de farcellets de col en trobem a totes les cuines influïdes per l'antiga civilització de l'imperi otomà: a Sèrbia i Croàcia, a Romania i a Macedònia, a Moldàvia i Rússia, a Grècia a Turquia -naturalment-, a arreu del l'Orient Pròxim, del Líban a Palestina, i fins a molts països de l'Àsia central i caucàsica i el Magrib, particularment a Algèria. Al supermercat Lidl en venen sovint d'enllaunats, procedents de Grècia. A Cuba, a l'època de la dependència alimentaria de l'antiga URSS, arribaven aquests farcellets enllaunats procedents d'algun país de l'est, i que els cubans odiaven.