Quan era petita i anava a una escola de l'estat, d'aquelles que van ser franquistes fins a l'últim dia (els més grans ja m'entenen: calbots, cleques, insults, càstigs i regals: havíem de fer regals als mestres per tenir-los contents), tenia una mestra que repetia: « Quien bien te quiere te hará llorar». Era el moment previ al càstig, que arribava sí o sí. Sempre em va semblar d'una mediocritat absoluta. Però era la norma del dia. Et pegaven pel teu bé. Els meus cosins els van patir força. N'explicaven de l'altura d'un campanar. Era violència, aquesta sí, amb totes les lletres.

Després d'aquells anys d'aprenentatge la pell se m'ha fet molt fina i detecto de seguida tots i totes les paternalistes i condescendents que van pel món salvant-te la vida després d'haver-te-la fotut. Són a pertot. Gent que sempre en sap més que tu, encara que només n'hagin sentit tocar campanes. La versió paternalista governativa és encara molt pitjor, perquè tenen totes les eines. No t'hi pots oposar. És l'imperi de la llei, i com que ells les fan sempre les tenen a favor.

Tot just han anunciat que ens rastrejaran els mòbils segons conveniència i prescindint dels nostres drets, ja han intentat vendre'ns la bondat de l'espiada massiva de mòbils per saber, diuen, per on es mouen els ciutadans. A casa de qui passaran el Nadal? A quina hora van a treballar? A on? Amb qui queden? On es veuen? Diuen que gràcies al rastreig ens estalviarem 150 milions d'? en coses del cens, però en pagarem 500 a Vodafone, Orange i Movistar per l'enviament de les dades. Tot pel nostre bé. L'organitzador de l'espiada massiva és l'INE i diuen que és legal perquè les dades seran anònimes. Justament ara que necessites el mòbil per autentificar la teva identitat a la xarxa constantment. Ens està quedant un futur ben maco.