La falta d'exercici físic provoca tantes morts com el tabaquisme en el món, segons un estudi que publica al seu últim número la revista científica britànica "The Lancet".

Els investigadors estimen que un terç dels adults en el planeta no practiquen la suficient activitat física, el que causa al voltant de 5,3 milions de morts cada any.

Aquesta xifra equival a una desena part de les morts per malalties cardíaques, diabetis, així com per càncer de pit i de còlon, totes elles malalties a les que són més propenses les persones inactives.

Per minimitzar aquests riscos, els científics recomanen que els adults practiquin 150 minuts a la setmana d'exercici físic moderat, com caminar a pas lleuger o anar amb bicicleta.

Un equip de 33 investigadors de centres de diversos països conclou en l'estudi que la falta d'activitat física hauria de ser tractada com una pandèmia global, ateses les greus conseqüències que suposa per a la salut.

Tot i que la inactivitat física i el tabaquisme provoquen el mateix nombre de morts, cal tenir en compte que el nombre de fumadors al món és menor que el de persones inactives, va advertir Claire Knight, de l'organització britànica "Cancer Research" .

"Per prevenir el càncer deixar de fumar és, de molt, el primer pas que qualsevol persona ha de donar", va afirmar aquesta doctora.

La investigació, que es publica a la revista britànica poc abans del començament dels Jocs Olímpics de Londres, assenyala que els habitants en països rics són més propensos a la inactivitat, amb prop de dos terços de la seva població adulta per sota del llindar de l'exercici recomanat.

"Tot i que el món estarà pendent aquest estiu dels atletes d'elit, la majoria dels espectadors que veuran les competicions es mantindran inactius", ha apuntat un dels científics responsables de l'estudi, el brasiler Pedro Hallal.

La presidenta de la Facultat de Salut Pública del Regne Unit, Lindsey Davies, sosté a més que els governs han de facilitar als ciutadans la pràctica de l'esport per millorar l'estat de salut de la població.

"El lloc on vivim juga un paper important. Si la gent no se sent segura al parc prop de casa, probablement no l'utilitzarà", ha apuntat Davies.