L'Hospital de Palamós forma ginecòlegs, uròlegs i biòlegs russos en tècniques de reproducció assistida. Deu metges participen en un curs intensiu que, al llarg d'aquesta setmana, aborda des de les causes d'esterilitat fins a quines són les tècniques més avançades per aconseguir un embaràs. El doctor José Manuel Marqueta ha explicat que Rússia és un país amb una llei sobre reproducció assistida molt restrictiva, que impedeix que moltes dones tinguin accés als tractaments per quedar-se embarassades. Per això, des de Palamós volen convertir-se en un referent tant per a professionals que vulguin ampliar la seva formació com per a dones que busquin un lloc on rebre tractament.

L'Hospital de Palamós, a través de la seva línia privada Hospital Clínic Costa Brava, ofereix un curs intensiu sobre reproducció assistida a metges especialistes russos. Segons ha explicat el director de la Unitat d'Infància i Dona, el doctor José Manuel Marqueta, es tracta de fer un pas més per aconseguir internacionalitzar l'hospital i convertir-se en un referent per a països europeus, tant per a professionals com per a pacients.

Marqueta ha detallat que els especialistes russos -sis ginecòlegs, tres uròlegs i un biòlegs- busquen absorbir l'experiència dels professionals d'aquí, que fa més anys que treballen en reproducció assistida. De fet, els països del sud d'Europa són els referents per als de l'Europa de l'Est. El curs intensiu tracta tots els aspectes relacionats amb la reproducció: esterilitat, inseminació, fecundació in vitro, maternitat homoparental, maternitat en solitari o sistemes de cultiu embrionari.

A més, per a l'Hospital Clínic Costa Brava també és una manera d'estrènyer llaços amb professionals russos que puguin acabar derivant pacients fins a Palamós. Segons ha explicat el doctor Marqueta, Rússia té una legislació molt restrictiva d'accés a tècniques de reproducció assistida. Per exemple, les dones solteres no hi poden accedir ni tampoc les parelles homosexuals que vulguin tenir fills.

Per aquest motiu, creuen que les dones de l'Europa de l'Est que vulguin sotmetre's a aquests tractaments i no puguin fer-ho als seus països, poden optar per viatjar fins a Palamós per a una inseminació o una fecundació 'in vitro'. "No són dones estèrils, però no poden accedir als tractaments al seu país perquè està prohibit", ha explicat Marqueta.

La intenció és anar establint contactes amb els possibles països potencialment emissors de turistes sanitaris que puguin triar el centre mèdic per rebre assistència. De moment, ja han rebut algun pacient estranger, sobretot de l'Europa de l'Est. "No només per a consultes, ja estem fent seguiment de vàries embarassades", ha explicat el cap de la Unitat d'Infància i Dona.