Un 24% dels catalans més grans de 15 anys pateix d'hipertensió, el tercer trastorn crònic més prevalent entre adults i un dels factors de risc cardiovascular més importants que pot prevenir-se amb un estil de vida saludable.

Destacar la importància de controlar aquest factor de risc per prevenir malalties cardiovasculars i difondre informació sobre la seva detecció i tractament és l'objectiu del Dia Mundial de la Hipertensió Arterial, que se celebra avui.

Amb aquest motiu, el departament de Salut de la Generalitat ha recordat que la hipertensió afecta de la mateixa manera a homes i dones i és el tercer trastorn crònic més prevalent entre els adults, després del dolor d'esquena crònic (lumbar o dorsal) i l'artrosi, artritis o reumatisme.

Una persona pateix hipertensió quan la seva pressió arterial sistòlica (la màxima) és igual o superior a 140 mmHg, o bé la pressió arterial diastòlica (mínima) és igual o superior a 90 mmHg.

Es tracta d'un trastorn que no produeix símptomes, que és crònic i no té cura, però que pot tractar-se mitjançant una adequada alimentació i exercici físic, no fumar i, en el seu cas, medicaments orals.

Segons el departament de Salut, el 51,8% dels ciutadans de més de 15 anys es pren la pressió arterial periòdicament (el 48% dels homes i el 53% de les dones).

Aquesta pràctica augmenta a mesura que els grups són de més edat, ja que partir dels 75 anys se la pren el 93% de la població. Per edats, fins als 70 anys els homes tenen una major prevalença d'hipertensió que les dones, però a partir d'aquesta edat, la tendència s'inverteix, de manera que més del 70% de les persones ateses a l'ICS més gran de 80 anys és hipertensa.

Segons dades de l'Institut Català de la Salut (Sisapo-ICS), en el període 2010-2013, el control de la pressió arterial ha millorat un 10% entre la població atesa amb risc de patir una malaltia cardiovascular.

Ernest Vinyoles, metge de capçalera del centre d'assistència primària (CAP) La Mina i membre de la Societat Catalana d'Hipertensió, ha explicat que per prevenir la hipertensió cal seguir una dieta equilibrada i baixa en sal, practicar activitat física regularment, no fumar, evitar el consum d'alcohol i mantenir un pes corporal saludable.

La hipertensió, segons dades de la Societat Internacional d'Hipertensió, esdevé la primera causa d'accident cerebrovascular i d'insuficiència cardíaca i la segona d'infart cardíac.

Segons Salut, la millora del control de la pressió arterial és un dels elements que han contribuït a reduir gairebé a la meitat la mortalitat per ictus i per infart a Catalunya en l'última dècada, juntament amb la promoció d'un estil de vida saludable, la millora dels tractaments i la posada en marxa del Codi Ictus i el Codi Infart, entre d'altres.

Vinyoles ha destacat que el control precoç de la hipertensió en l'atenció primària evita complicacions cardiovasculars futures, ha indicat que dos de cada deu usuaris dels ambulatoris de l'ICS estan diagnosticats com a hipertensos i ha explicat que un 70% d'ells se sotmeten a controls periòdics.

El metge ha subratllat que "la hipertensió és una patologia asimptomàtica que pot provocar a mitjà termini complicacions cardiovasculars o renals i per això és necessari que el pacient es conscienciï de la necessitat de rebaixar la pressió arterial amb canvis d'estil de vida i, si és necessari, amb medicació adequada".

"Una pressió alta durant molts mesos passa factura" i pot repercutir de forma negativa en l'estat de salut de la persona, ja que hi ha estudis que demostren un augment d'accidents cardiovasculars i també de demències, ha advertit Vinyoles.