El VIH es podrà tractar amb només dos fàrmacs

Un estudi demostra en pacients l'eficàcia de dos únics antiretrovirals

02.06.2015 | 07:28
Els investigadors han trobat una fórmula més barata, senzilla i eficaç.

Un nou tractament amb dos fàrmacs antiretrovirals, un d'ells genèric, és igual d'eficaç que el triple tractament habitual contra el VIH, té la mateixa tolerància i resulta més barat, segons un estudi dirigit pels hospitals La Paz de Madrid i Clínic de Barcelona. L'estudi, publicat ahir a la revista Lancet Infectious Diseases, ha confirmat que és possible simplificar el tractament del VIH amb la mateixa eficàcia que les pautes actuals, segons va explicar el cap del Servei de Malalties Infeccioses i VIH de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep María Gatell.
Com la infecció pel virus del VIH s'ha convertit en una malaltia crònica gràcies als fàrmacs que impedeixen la seva replicació, els metges estan buscant estratègies terapèutiques que simplifiquin el tractament per millorar l'adherència dels pacients i el cost-benefici. Així, l'estudi dissenyat i coordinat pel director científic del grup de SIDA i Malalties Infeccioses de l'Hospital La Paz de Madrid, José R. Arribas, i pel doctor Josep María Gatell, ha demostrat que el tractament amb dos fàrmacs antiretrovirals té la mateixa eficàcia i el mateix grau de tolerància que el triple tractament estàndard.
Gatell va recordar que les persones infectades pel virus del VIH han de seguir un tractament antiretroviral, que, encara que no cura la infecció, sí que aconsegueix disminuir la càrrega viral fins a nivells indetectables i el risc de transmissió del virus, amb la qual cosa les persones infectades poden portar una vida sana.
No obstant això, les guies clíniques actuals encara recomanen seguir amb un règim antiretroviral estàndard amb tres fàrmacs quan els pacients han aconseguit controlar la càrrega viral.
L'estudi, en què han participat 250 pacients de 32 hospitals d'Espanya i França, ha comparat una pauta dual amb el tractament estàndard amb tres fàrmacs. Els investigadors van administrar el tractament dual amb un inhibidor de la proteasa, "lopinavir-ritonavir", i un inhibidor de la transcriptasa inversa -enzim necessària perquè el virus es repliqui-, la "lamivudina", o van continuar amb el tractament triple que ja estaven prenent els pacients amb aquests dos fàrmacs més un altre inhibidor de la transcriptasa inversa.
Els resultats van demostrar que la combinació de dos fàrmacs permet mantenir la càrrega viral baixa amb la mateixa eficàcia i millor tolerància que la pauta triple, segons Gatell. "Es tracta d'un avanç que demostra el concepte de què un tractament doble pot ser igual d'efectiu, millor tolerat i amb una millor relació cost-eficàcia", va indicar l'especialista.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut

Canvi d'horari octubre 2017: hàbits saludables.
Canvi d'hora: Trucs per portar-ho millor

Canvi d'hora: Trucs per portar-ho millor

Segueix aquests consells que et donem perquè l'adaptació al nou horari sigui més suportable

Tret de sortida a la campanya de vacunació de la grip

Tret de sortida a la campanya de vacunació de la grip

Millorar la taxa entre dones embarassades per sobre del 3% és un dels reptes d'enguany

Pfizer retirarà un fàrmac que s´utilitza irregularment per abortar

Pfizer retirarà un fàrmac que s´utilitza irregularment per abortar

L'Agència francesa del medicament ha avisat del perillós us d'aquest fàrmac comercialitzat contra...

Deu aliments perfectes per acabar amb l´ansietat

Deu aliments perfectes per acabar amb l´ansietat

Coneix els menjars que t'ajuden quan tens un atac i agafes qualsevol cosa de la nevera

Enllaços recomanats: Premis cinema