Les farmàcies de moltes parts d'Espanya pateixen aquests dies desproveïment del analgèsic metamizol, principi actiu amb què es fabrica el conegut medicament «Nolotil», un dels més venuts a l'estat. El seu ús també està molt estès en els centres hospitalaris.

El desproveïment es deu a un problema amb la companyia farmacèutica que fabrica aquest principi actiu i que el distribueix, a manera de matèria primera, a altres laboratoris que el comercialitzen, bé sota el nom genèric de metamizol o amb una marca comercial, com «Nolotil». El problema afecta per tant a tot el país. No obstant, segons han precisat aquestes mateixes fonts, la incidència podria estar solucionada en breu.

Segons assenyalen des del Col·legi de Farmacèutics, encara que hi ha altres analgèsics que poden substituir el metamizol, el problema és que aquests no es poden vendre sense recepta, el que obliga els pacients a qui el seu metge prescrigui aquest medicament a tornar a la consulta per recollir una nova recepta.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris informa en la seva pàgina web del desproveïment d'aquest medicament a les farmàcies espanyoles. En concret falten en les farmàcies fins a set presentacions diferents de metamizol, tant en càpsules de diferents mides com en injectables, fabricades per diferents laboratoris. També es dóna compte de la manca de tres presentacions diferents de la marca «Nolotil», en càpsules i ampolles injectables.