El Montseny-Guilleries es consolida com al primer productor d'avets de Nadal del sud d'Europa. Un de cada dos arbres es destina a l'exportació, principalment a França i el Regne Unit, segons dades de Cultivadors d'Arbres de Nadal Associats de Catalunya (CANAC), una entitat que agrupa la trentena de productors -la gran majoria dels quals es troben a Sant Hilari Sacalm i Espinelves-, i que distribueix el 90% dels avets que es venen a la Península Ibèrica. Els avets catalans ecològics també s'exporten a països com Itàlia, Portugal, Alemanya i Suïssa.

"L'avet de Nadal ecològic produït a Catalunya va guanyant prestigi a l'estranger, sobretot en aquells països de la Unió Europea on la tradició de l'arbre de Nadal està profundament arrelada", explica el president de CANAC, Albert Gallifa. En aquest context, Gallifa assenyala que "la nostra marca és cada vegada més coneguda".

Gallifa subratlla el fort increment que han experimentat les exportacions al mercat francès, que representa el 50% de les vendes totals de CANAC a l'estranger. "L'increment de vendes al país veí ha estat exponencial, enguany, amb un increment del 50%", explica el president de CANAC. En termes globals, la previsió que fa CANAC és que les exportacions d'avets Montseny-Guilleries creixin un 10% en relació a la campanya del 2012. La producció és d'aproximadament uns 100.000 avets.

No obstant això, la campanya d'aquest Nadal està essent "un punt atípica", en paraules de Gallifa, arran de les altes temperatures registrades el mes d'octubre. Això, afegeix el president de CANAC, "ha obligat a endarrerir la recol·lecció dels arbres, un fet que provoca que no poguem avançar amb exactitud el balanç total de vendes de la present campanya fins d'aquí a unes setmanes".

En condicions normals, explica el president de CANAC, "la climatologia de la zona del Montseny-Guilleries ens permet ser molt competitius: ens trobem en una zona alta, humida i plujosa, on hi fa el fred suficient però que, a diferència dels climes més nòrdics, disposa de moltes hores de sol, un factor que permet que els nostres avets puguin créixer molt més ràpidament".

Tots els avets que cultiva CANAC duen una etiqueta que confirma que es tracta d?arbres procedents de vivers i 100% ecològics. A Catalunya, bàsicament, es cultiven les espècies abies nordmanniana -la més venuda-; abies pinsapo; picea excelsa i abies masjoanis. Aquesta última és una espècie autòctona de les Guilleries.

En aquesta línia, Gallifa recorda que l'avet de Nadal és un producte que compleix amb les tres R, perquè és "recicable, reutilitzable i renovable". Així, per exemple, una vegada finalitza la campanya nadalenca, els arbres cultivats mitjançant processos agrícoles 100% respectuosos amb el medi són reciclats i transformats en adob natural.

El Bosc de Nadal

Per reivindicar aquestes bones pràctiques, enguany CANAC ha col·locat arbres de grans dimensions a Barcelona -destaca el del Portal de l'Àngel-, Vic i Sant Hilari Sacalm. Com a novetat, aquest darrer municipi acull el Jardí d'Avets de Nadal, que és una mostra de les espècies que es cultiven a Catalunya. "El Bosc de Nadal és una iniciativa pensada per als qui visiten aquests dies de Nadal els pobles del Montseny-Guilleries", explica Albert Gallifa. Els arbres del Jardí d'Avets han estat decorats pels alumnes de les escoles de Sant Hilari.

D'altra banda, CANAC ha engegat els processos necessaris per obtenir la denominació d'origen Avet Montseny-Guilleries: "Actualment només hi ha una denominació d'origen, que és una azalea de Suïssa. Si aconseguim la DO, donaria valor afegit al nostre producte que està cultivat de manera artesanal".

Segons el president, CANAC també està pendent d'un certificat de bones pràctiques ambientals perquè en el cultiu d'aquests arbres gairebé no utilitzen maquinària, de manera que les emissions de diòxid de carboni a l'atmosfera són ?gai?rebé insignificants.