El jurat popular ha declarat culpable d'un delicte d'homicidi el jove que va matar d'una ganivetada un menor a Lloret de Mar (Selva). El veredicte conclou que, a l'hora d'enfonsar la navalla al cos de la víctima, el processat no ho va fer amb intenció de matar-lo, tot i que era conscient que l'arma era "perillosa".

A més, el jurat considera que la víctima, un menor de 15 anys, va tenir possibilitats de defensa -tot i que fossin mínimes- perquè l'atac no va ser "per sorpresa" sinó que es va produir en el context d'una baralla. El fiscal i l'acusació particular han demanat que es condemni Ludwig Alexis Thiebaud a 15 anys de presó. La defensa, per la seva banda, ha sol·licitat la pena mínima, de 10 anys.

El jurat n'ha tingut prou amb menys d'un dia de deliberació per emetre el veredicte del crim a Lloret de Mar. Per set vots a favor i dos en contra, el tribunal popular ha declarat culpable d'homicidi el jove francès de 23 anys Ludwig Alexis Thiebaud.

A l'hora d'emetre el seu veredicte, el jurat s'ha cregut en bona part la versió que va explicar el processat durant el judici. És a dir, que aquella matinada del 17 de juliol del 2011, ell i un seu amic es van veure envoltat per un grup de menors -entre els quals hi havia la víctima- i que va clavar la ganivetada mortal en el context d'una baralla.

Segons recull el veredicte, Thiebaud no volia matar el menor quan li va enfonsar la navalla a l'axila. "El jurat considera que la ganivetada s'ha d'inscriure en el marc d'una baralla dinàmica, sobtada i imprecisa; i per tant, no és fruit de la decisió lúcida i inequívoca d'acabar amb la vida del menor", recull l'escrit.

Tot i això, el tribunal popular subratlla que l'acusat sabia perfectament que la seva acció podia tenir conseqüències fatals, com així va ser. "Una navalla és una arma potencialment perillosa, fet que és de coneixement públic, genèric i elemental", recull el veredicte. Si a això s'hi lliga la part del cos on Thiebaud va clavar la ganivetada -la zona superior- i que l'acusat no pateix cap trastorn mental, per al jurat no hi ha dubte que el jove francès era conscient que la punyalada podia ser mortal.

Possibilitat de defensa, encara que mínima

A l'hora de tombar la balança cap a l'homicidi o l'assassinat, un dels punts clau era saber si el menor s'havia pogut defensar. I aquí, no hi ha hagut fissures. Tots els nou membres del jurat han conclòs que la víctima tenia aquesta possibilitat, encara que fos mínima.

"La ganivetada va tenir lloc enmig d'una disputa, per la qual cosa considerem que l'atac no va ser per sorpresa, sinó que s'ha de circumscriure dins els embats de la baralla", recull el veredicte. El jurat, a més, també ressalta que Thiebaud va clavar la navalla de costat -i no va donar una ganivetada directa al cor- la qual cosa "convida a pensar que hi va haver un forcejament" i descarta "la intencionalitat i l'aprofitament" de la situació.

Sense atenuants

Per últim, el veredicte també rebutja que s'hagi d'aplicar cap mena d'atenuant a l'acusat. Segons l'escrit, no hi ha cap prova per determinar que Thiebaud anés molt begut quan va cometre el crim. Com tampoc és de rebut pensar que l'acusat va patir una situació de pànic i por insuperable perquè, a parer del jurat, en cap moment es va veure acorralat durant la baralla.

El jurat també ha rebutjat per unanimitat que se suspengui la pena al processat ni que se'n demani l'indult. Després de la lectura del veredicte, el fiscal i l'acusació particular han demanat que es condemni el jove francès a 15 anys de presó, la pena màxima per un delicte d'homicidi. La defensa s'ha situat a l'altre costat i ha sol·licitat la mínima, 10 anys.

En matèria de responsabilitat civil, el ministeri públic i l'acusació reclamen una indemnització de 200.000 euros per als pares de la víctima. L'advocat de Thiebaud demana que aquesta quantitat sigui de 100.000 euros.

Per últim, el veredicte també considera provat que el segon processat en el cas, Jérémy Puydebois, va cometre una falta de lesions -com ell mateix va admetre al judici- quan va etzibar un cop de puny a un dels menors. Per això, l'Audiència de Girona el condemnarà a pagar una multa, i fixarà la quantitat de la sanció a la sentència.