L'Ajuntament de Tossa de Mar vol rehabilitar alguns dels punts més emblemàtics del recinte medieval emmurallat Vila Vella, declarat Monument Històric Artístic Nacional des del 1931. En concret, l''equip de govern de TU i PSC pretén tirar endavant un projecte d'actuació patrimonial amb l'objectiu de rehabilitar la Plaça d'Armes, adequar la Plaça de l'Ava Gardner i el seu entorn, millorar l'accessibilitat dels espais verds i millorar les senyalitzacions, segons va informar el consistori.

Per a totes aquestes actuacions, la intenció del govern és destinar-hi 589.277,32 euros, la meitat dels quals (353.566,39 euros) els aportaria la Generalitat de Catalunya amb una subvenció a través del "Pla de Foment Territorial de Turisme 2014". Tot i que aquesta subvenció no està tancada, el consistori va assegurar que de moment ha aprovat concórrer a la convocatòria per accedir al Pla.

Pel govern, "la Vila Vella és el principal reclam turístic de la població, i una de les icones més singulars de la Costa Brava", segons afirmen en un comunicat. L'Ajuntament va decidir a principis de l'any passat "fer un esforç econòmic" i va decidir contractar dues persones de Tossa que des de llavors s'encarreguen, principalment, de fer la neteja i manteniment de l'espai. Altres actuacions per millorar l'espai que s'han dut a terme des de l'any passat és la compra de nova maquinària i nou mobiliari per a l'espai de la Vila Vella.

En aquest sentit, el consistori va enumerar algunes de les millores fetes fins ara, com l'enjardinament, plantat gespa darrera l'església de la Vila Vella, ha millorat la instal·lació de reg, la construcció de petits murs de contenció amb pedres, la neteja de l'interior de les torres, l'eliminació de diferents instal·lacions en desús com llums antigues o algunes que ja no funcionaven. A més, també es realitza el manteniment de l'espai amb la recollida de brossa o el buidatge continuat de papereres.

Per l'Ajuntament, "aquestes accions jan permès, a banda de millorar estèticament un dels espais més representatius de la Costa Brava, guanyar en seguretat i mobilitat per a les persones".

La idea del projecte per aquesta actuació patrimonial a la Vila Vella té el suport de l'Associació Professional d'Empresaris d'Hostaleria, la Unió de Botiguers i l'Associació de Veïns de Vila Vella.

D'altra banda, l'equip de govern de Tossa també va informar ahir que ha aprovat recentment sol·licitar tres subvencions a la Diputació de Girona. La primera, de 79.900 euros, del Fons de Cooperació Econòmica i Cultural 2014 destinada a despeses culturals (educació cultural i artística, escola de música, programació musical a l'estiu i activitats culturals) i a despeses corrents com l'enllumenat públic i neteja viària.

La segona subvenció que ha sol·licitat està dins el marc del programa "Del Pla a l'Acció", per potenciar l'energia sostenible, lluitar contra el canvi climàtic i aturar la pèrdua de la biodiversitat. La tercera subvenció que el consistori ha aprovat sol·licitar a la Diputació està centrada a realitzar actuacions en matèria forestal.