Un centenar de voluntaris van participar aquest dissabte en la jornada per recuperar els búnquers de la Guerra Civil de Blanes. La iniciativa partia dels Joves d'Esquerra Verda i Alternativa Jove després que al ple de febrer es va aprovar una moció d'ICV-EUiA per declarar les estructures republicanes Bé Cultural d'Interès Local.

Els més de 90 inscrits a les jornades van treballar prop de set hores per netejar, buidar de runes i deixalles els interiors dels búnquers i de les diferents estructures. També es van retirar els creixements vegetals de l'interior així com van desenterrar l'accés a un búnquer situat en un penya-segat. Alhora, es va recuperar una trinxera i tot plegat ja és visitable, després de l'estat d'abandonament en què es trobaven amb el pas dels anys. Els búnquers de La Sardana són en realitat un conjunt de quatre nius de metralladora, alguns dels quals connectats sota del bosc per més de 50 metres de galeries excavades a la roca, construïts pel temor a un bombardeig o entrada per mar de l'exèrcit franquista a la Costa Brava i Maresme.

Al migdia es va oferir una paellada popular i després d'un descans l'historiador blanenc Josep Bota va oferir una xerrada per contextualitzar històricament els fets que van succeir a Blanes durant la Guerra Civil, entre altres.

Els organitzadors van valorar positivament la jornada i van anunciar que s'iniciarà una campanya de micromecenatge per aconseguir els 1.000 euros necessaris per senyalitzar i crear una ruta a través dels búnquers. Les jornades tenien com a objectiu recuperar la memòria històrica i ja van anunciar que tindrà continuïtat amb nous projectes.