Els propietaris de Pinya de Rosa han decidit tancar indefinidament el Jardí Botànic, un dels reclams turístics de Blanes, després de saber que Urbanisme li ha imposat una sèrie de condicions a la seva proposta per rehabilitar i ampliar el Mas del Sol, l'habitatge situat dins el paratge que els actuals propietaris van comprar el 2008 per 24 milions d'euros i que disposa del reconegut Jardí, de pagament.

La finca es va declarar Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN) el 2003, cinc anys abans que l'actual propietari, un ciutadà rus, el comprés. Per això, tot l'espai està protegit en l'àmbit urbanístic i qualsevol obra ha de comptar amb el vistiplau de l'Ajuntament i, sobretot, de la Generalitat de Catalunya. Els amos mai han amagat que volen realitzar obres al Mas per fer-lo habitable però topen amb la manca d'un pla per definir quins són els usos que pot tenir la finca.

Per això, després de tants anys, la constitució a l'abril del Consell Rector de Pinya de Rosa, amb representants municipals, de la Generalitat i de la propietat, va significar un pas important per començar a desencallar la situació, en consonància amb la protecció de l'entorn. Però com que encara no s'ha redactat el Pla, tampoc està establert per llei què s'hi pot fer.

Segons va explicar ahir l'alcalde, Josep Marigó, la propietat va presentar una proposta d'ampliació de la masia. Però "amb les normes urbanístiques vigents, no es pot tocar res", va dir. Abans de Setmana Santa, es va fer una reunió amb tots els grups municipals, l'associació Pinya de Rosa i el representant dels propietaris, l'advocat Albert Aynés. Allà van signar un document on els amos es comprometien a presentar la documentació que faltava i a mantenir obert el Jardí per Setmana Santa i l'estiu mentre el consistori es comprometia a fer les gestions i traslladar les intencions als departaments de Cultura, Medi Ambient i Urbanisme.

Així, els propietaris van registrar un projecte a l'Ajuntament. Aquest va mantenir les reunions pactades, fins que dimecres va ser el torn d'Urbanisme. Però la direcció general no vol que ampliïn la casa i només li permeten fer reformes interiors. També els demana més informació sobre la resta de construccions, més petites, que hi ha al paratge que podrien anar destinades en un futur a ús públic, així com la recuperació dels camins de ronda, entre altres. Tot, perquè en el projecte "calia veure que l'interès públic prevalia sobre la resta", va dir Marigó. Per tant, se'ls demana "concreció" i no només "una proposta del que volen fer a casa seva", va relatar el batlle que dubta que sigui un projecte. "És un estudi que té un nivell de concreció de 5 sobre 100%", va dir.

Ahir al matí, la qüestió es va torçar quan l'Ajuntament va comunicar al representat de la propietat aquestes consideracions i l'advocat va donar ordres de tancar el jardí. "Em sap greu que de forma unilateral i per fer pressió tanqui el jardí", va dir el batlle. "No penso fer cap pas sense que hi hagi consens unànime dels grups" i "jo, com a alcalde, no acceptaré cap imposició, no podem actuar sota pressió i l'Ajuntament no donarà cap permís que no se sustenti en la legalitat".

Marigó va afegir que "entenc que estiguin molestos, que va lent i porten anys demanant-ho", però la propietat "ja sabia que era un PNIN quan la van comprar i que hi ha unes normes estrictes". Va insistir que els contactes amb la Generalitat eren per avançar en el projecte i, per això, no entén aquesta pressió i negativa davant les consideracions que ahir els van transmetre. "L'únic que se li demana és que calia un projecte més global", va sentenciar. Marigó va afegir que la setmana vinent es reuniran amb la Generalitat.

Per la seva part, el representant de la propietat va considerar que, des de l'acord signat i un cop presentat el projecte, "l'Ajuntament no ha contestat res". Segons Aynés, ahir els van dir "que hem de presentar un pla de proposta i uns compromisos, que ja vam entregar a l'Ajuntament. Tot això està presentat de fa deu mesos". Per això, va lamentar que el consistori no hagi registrat la proposta a la Generalitat perquè aquesta es pronunciï també de forma oficial. "Que ens diguin si o no. Acceptarem el que sigui, però que hi hagi una resposta perquè com a mínim veurem que es mouen", va dir.