Acostumats a uns plens tranquils al Consell Comarcal de la Selva, els esdeveniments de l'estiu com el trencament del pacte de govern d'ERC amb CiU, la renúncia del gerent o l'entrada al govern del PSC, van fer que el d'ahir fos atípic i amb un agre debat. Tot, sota l'ombra del cas Manga, el detonant dels canvis.

El PSC va rebre crítiques per part d'ERC i ICV per haver pactat un "xec en blanc", quan a l'oposició havien criticat i reclamat al govern algunes mesures. ERC va rebre des del PSC, CiU i Millor pel seu paper com a soci de govern i CiU va rebre crítiques per la gestió.

Abans de tot, es va donar compte del nomenament del nou gerent, Martí Pujals, en substitució de Joan Burjachs, que va dimitir per la pressió del cas Manga poc després que ERC sortís del govern perquè no se l'havia fet fora, tal com el president, Salvador Balliu, havia dit. A més, el portaveu d'ERC, Jordi Orobitg, i el d'ICV-EUiA, Joan Salmeron, van lamentar que és un càrrec polític (Pujals és militant de CDC) i no s'hagi fet "un procés selectiu al càrrec de gerència".

Aprovat el nou gerent amb els vots a favor de CiU, PSC, FIC i l'abstenció d'ERC, PP, ICV i Millor, es va explicar la composició dels nous càrrecs al govern. Salmeron va recordar al PSC que, a l'oposició, eren crítics amb el govern en temes de beques menjador o transport escolar "i estaria bé dir-nos què aportarà ara al Consell. Que no sigui només un canvi de cadires".

El portaveu del PSC i nou vicepresident, Martí Nogué, va replicar que donen "estabilitat al president i al Consell" i que "la línia a l'oposició serà la mateixa que al govern" i que, en tot cas, "haurem d'arribar a acords puntuals".

Dit això, Orobitg (ERC) va criticar a CiU que, en primer lloc, els nomenaments dels nous càrrecs no es votessin al ple i no s'expliqués quant cobrarien i amb quina dedicació. I al PSC els va retreure que "el moment d'exigir" i de "negociar mesures" era ara. Va afegir que "si m'he queixat des del govern que qui havia d'ostentar l'oposició eren vostès" ara, "si ja tenia poques esperances, l'únic que ens queda és comptar els mesos que falten".

Nogué va dir a Orobitg que "no he pretès fer entrades triomfals, com si va voler fer vostè fa tres anys". "Vostè ha tirat endavant coses partidistes, ha viscut d'això, i no serà la nostra manera", va dir.

A continuació, Salmeron va recordar al PSC que l'estabilitat la donava l'oposició quan no va descartar la moció de censura i va dir que "no es pot tenir la mateixa línia a l'oposició com al govern".

El portaveu del Millor, Marc Fuertes, va intervenir dient que "si Orobitg manés aquí, el gerent seria d'ERC o proper" i que la "la seva intervenció és un atac de banyes. Si no va amb compte quan s'aixequi de la cadira ratllarà el sostre" i va afegir que "jo tinc clar el que han fet com a govern CiU i ERC".

Fuertes va prosseguir que "quan va sortir tot el Manga, no el vaig veure que fes cap pressió al govern" i que demanés la dimissió de Burjachs al Consell i no de Josep Valls, "que sí està imputat", sent encara regidor a Lloret. Fuertes va dir a Orobig que "potser s'esperava que no entrés el PSC" però "s'han de demanar responsabilitats i resultats" i "el pacte amb vostès crec que no va ser profitós".

Orobitg va demanar a Fuertes "què ha fet vostè pel Consell" "La política no és ridiculitzar el contrari" i "vostè té una memòria limitada perquè el 2011 es va votar la composició del govern" i ara s'ha fet una resolució de presidència com si fos un "canvi puntual".

El portaveu de CiU, Josep Antoni Frias, es va sumar al debat amb un dard a Orobitg dient-li que el dia que van detenir l'expresident, Robert Fauria, "et vaig trucar a la tarda per demanar que vinguessis per ajudar-me a atendre els mitjans, i no vas venir". El republicà li va dir que ell era al Consell quan es van produir els fets i va recordar que no es van adoptar decisions quan "Balliu va dir que les prendria".

Mentrestant, Salmerón havia demanat una nova reunió de portaveus per "reconduir el tema pel bé del Consell" i saber si l'ens mantenia la voluntat de ser part acusadora en el Cas Manga. Als precs i preguntes, Orobitg va demanar saber si ja s'han obert expedients als funcionaris implicats, punt que Balliu va contestar que respondria per escrit i que tindria lloc la reunió demanada.